Brunssum pusht zonnepanelenproject Parkstad

Print
Brunssum pusht zonnepanelenproject Parkstad

Hoogleraar Duurzaamheid Pim Martens was een van de eerste Brunssummers met een dak vol zonnepanelen. Afbeelding: BAS QUAEDVLIEG

Brunssum / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Heerlen / Hoensbroek -

Zo’n vijfhonderd huishoudens in Brunssum hebben meegedaan aan zonnepanelenproject Parkstad. Dat is niet genoeg, vindt de gemeente, die voor de tweede keer drie miljoen euro vrijmaakte.

Om het project opnieuw onder de aandacht te brengen, wijst Brunssum zijn inwoners erop dat er nog steeds budget is. Wie via zonnepanelenproject Parkstad panelen aanschaft, sluit tegen een lage rente een lening af bij de gemeente. Zo bespaart de deelnemer direct op zijn e maandelijkse lasten: de kosten voor het afbetalen van de lening zijn lager dan de besparing op de energiekosten.

De zonnepanelen kunnen 0ok worden gekocht. Het voordeel bestaat dan helemaal uit de besparing op het stroomverbruik en het terugontvangen van de btw. Wie zonnepanelen plaatst, draagt ook bij aan een duurzamer Brunssum, stelt wethouder Math Houben (PAK, Duurzaamheid).

Ontzorgen

Houben: „Ik vind het belangrijk dat we mensen helpen om dat ook te kùnnen doen. Daarom doen we als gemeente mee met het Zonnepanelenproject Parkstad, want dat ontzorgt de deelnemer van de aanschaf en installatie van de panelen tot de garantie en het onderhoud gedurende 15 jaar.”

Wie binnen het Beschermd Stads- en Dorpsgezicht woont in Brunssum, moet wel zelf een gratis vergunning aanvragen. Daar kan men hulp bij krijgen.

Bedrijven

Iedereen in de regio kan deelnemen. Ook bedrijven en verenigingen met een kleinverbruikersaansluiting van maximaal 3 x 80 ampère. Huurders kunnen meedoen, als zij toestemming hebben van de eigenaar van hun woning.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen