Brunssum pusht zonnepanelenproject Parkstad

Print
Brunssum pusht zonnepanelenproject Parkstad

Hoogleraar Duurzaamheid Pim Martens was een van de eerste Brunssummers met een dak vol zonnepanelen. Afbeelding: BAS QUAEDVLIEG

Brunssum / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Heerlen / Hoensbroek -

Zo’n vijfhonderd huishoudens in Brunssum hebben meegedaan aan zonnepanelenproject Parkstad. Dat is niet genoeg, vindt de gemeente, die voor de tweede keer drie miljoen euro vrijmaakte.

Om het project opnieuw onder de aandacht te brengen, wijst Brunssum zijn inwoners erop dat er nog steeds budget is. Wie via zonnepanelenproject Parkstad panelen aanschaft, sluit tegen een lage rente een lening af bij de gemeente. Zo bespaart de deelnemer direct op zijn e maandelijkse lasten: de kosten voor het afbetalen van de lening zijn lager dan de besparing op de energiekosten.

De zonnepanelen kunnen 0ok worden gekocht. Het voordeel bestaat dan helemaal uit de besparing op het stroomverbruik en het terugontvangen van de btw. Wie zonnepanelen plaatst, draagt ook bij aan een duurzamer Brunssum, stelt wethouder Math Houben (PAK, Duurzaamheid).

Ontzorgen

Houben: „Ik vind het belangrijk dat we mensen helpen om dat ook te kùnnen doen. Daarom doen we als gemeente mee met het Zonnepanelenproject Parkstad, want dat ontzorgt de deelnemer van de aanschaf en installatie van de panelen tot de garantie en het onderhoud gedurende 15 jaar.”

Wie binnen het Beschermd Stads- en Dorpsgezicht woont in Brunssum, moet wel zelf een gratis vergunning aanvragen. Daar kan men hulp bij krijgen.

Bedrijven

Iedereen in de regio kan deelnemen. Ook bedrijven en verenigingen met een kleinverbruikersaansluiting van maximaal 3 x 80 ampère. Huurders kunnen meedoen, als zij toestemming hebben van de eigenaar van hun woning.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen