Gemeenteraad Gulpen-Wittem ziet niets in biomassacentrale bij brouwerij

Print
Gemeenteraad Gulpen-Wittem ziet niets in biomassacentrale bij brouwerij

Afbeelding: Rob Oostwegel

Wijlre -

De gemeenteraad van Gulpen­-Wittem ziet niets in een bio­massacentrale in Wijlre. Samen met de inwoners wordt gezocht naar ‘een betere oplossing’.

De plannen voor zo’n houtgestookte centrale bij Brand, die ook de woningen in Wijlre zou kunnen verwarmen, zorgen in het dorp voor veel onrust.

De oppositiepartijen CDA en Fractie Franssen dienden in mei al een motie in waarin zij zich uitspraken tegen zo’n biomassacentrale. De stemmen staakten toen echter, zodat de motie vanavond opnieuw op de agenda stond.

Ramp

CDA-raadslid Fon Kistermann wilde dat de raad zich klip-en-klaar zou uitspreken tegen de bouw van een biomassacentrale in de gemeente. Piet Franssen (Fractie Franssen) sloot zich bij dat pleidooi aan. „Zo’n centrale is een ramp voor Wijlre”, waarschuwde hij.

Ook Ineke van der Laan (fractie Van der Laan) had ‘ecologische bezwaren’: „Biomassacentrales versnellen de klimaatverandering zelfs.”

Twijfels

Een definitief nee tegen de omstreden biomassacentrale in Wijlre ging de coalitiepartijen PRO en Balans echter te ver. Ook zij uitten hun ­twijfels, maar ze willen geen besluit nemen voordat de inwoners van Wijlre zich daarover hebben kunnen uitspreken.

Na een korte schorsing werden de fracties het eens over een aan­gepaste motie. Daarin werd het ­college van B en W gevraagd om alle voorbereidingen voor een biomassacentrale te staken en met de ­inwoners te gaan praten, ‘ook over andere oplossingen die haalbaar en betaalbaar zijn’.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen