Kunst

Promoveren in de kunsten nu ook mogelijk in Limburg

Print
Promoveren in de kunsten nu ook mogelijk in Limburg

Afbeelding: stock images

Maastricht -

Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht en de Jan van Eyck Academie bundelen de krachten zodat promovendi uit de kunsten en wetenschap artistiek onderzoek kunnen doen in Maastricht.

Promovendi die in Maastricht aan de slag gaan, werken onder de vlag van Merian, een afkorting die staat voor Maastricht Experimental Research In and through the Arts Network. Promovendi gaan vanaf komend collegejaar aan de slag, vertelt Ruth Benschop, hoofd van de Merian-werkgroep.

In Nederland komt het niet vaak voor dat kunstenaars promoveren, vertelt Benschop. „Je wordt opgeleid tot kunstenaar, niet tot wetenschapper. Er wordt wel al lang wetenschappelijk onderzoek gedaan óver kunsten zoals bijvoorbeeld een kunsthistoricus doet.” Om kunstenaars in Limburg de kans te geven om te promoveren, heeft de universiteit haar promotiereglement aangepast.

Het is nadrukkelijk ook de bedoeling dat promovendi in hun artistiek onderzoek de kunst en wetenschap van de samenwerkende Limburgse instituten bundelen en ingaan op kwesties die relevant zijn voor de euregio. Hoeveel kandidaten komend collegejaar van start gaan, is nu nog niet te zeggen omdat voor elke specifieke aanvraag (aanvullende) fondsen geworven moeten worden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen