Terreurproces: ‘Als verdachten niet in beeld waren gekomen, was het een bloedbad geworden’

Print

Terreurverdachten in vakantiehuisje Weert. Video: AD

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Door te infiltreren in de groep Arnhemse terreurverdachten heeft de politie ‘een bloedbad voorkomen’, zo stelde het Openbaar Ministerie vrijdagochtend in een van de grootste terreurprocessen van de afgelopen jaren. De zes mannen wilden een grote aanslag plegen en gingen er vanuit die zelf ook niet te overleven. Later vrijdag volgen de strafeisen. Verslaggever Cyril Rosman is aanwezig en twittert live mee

Het Openbaar Ministerie stelde bij de aanhouding van de zes mannen, op 27 september 2018, ‘een grote aanslag in Nederland te hebben voorkomen’. ,,Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en kalasjnikov (AK47’s) een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen’’, aldus justitie. Tijdens de zittingsdagen van het proces, de afgelopen anderhalve week, bleek dat de Gay Pride in Amsterdam werd overwogen als doelwit. De groep kon echter niet op tijd aan wapens komen. ,,Een aanslag zoals Nederland die nog nooit heeft gezien, geïnspireerd op wat er is gebeurd in Parijs.”, stelde officier van justitie Ferry van Veghel vrijdagochtend in de rechtbank Rotterdam.

Die wapenwens kwam de verdachten sowieso duur te staan. Zowel de tussenpersoon als de wapenleverancier bleken undercoveragenten te zijn. Vlak nadat vier van de zes verdachten in een bungalow op een vakantiepark in Weert de wapens (geweren en een bomvest) hadden gekregen en ermee hadden getraind, werden ze door een arrestatieteam overmeesterd. De wapens waren sowieso niet bruikbaar, de politie had ze onklaar gemaakt.

Lees ook: Hoofdverdachte terreurproces doorbreekt stilzwijgen

Terreurproces: ‘Als verdachten niet in beeld waren gekomen, was het een bloedbad geworden’
Foto: OM

‘Wilden naar paradijs’

Volgens het Openbaar Ministerie gingen de verdachten ervan uit dat ze zelf ook zouden sterven bij de aanslag. In afgeluisterde gesprekken met familie is te horen hoe ze spreken over een naderende dood. Zo zei Morat M: ,,We moeten klaar stomen voor de dood.” Nabil B.: ,,Als ik in augustus nog leef, insjallah, dan spreken we af.” Een ander sprak over het paradijs. En hoofdverdachte Hardi zegt tegen de politie-infiltrant: ,,We don’t wanna surrender alive.” ‘Huiveringwekkende taal’, stelt het OM. ,,Wat als Hardi niet in beeld was gekomen? Als er geen infiltrant was geweest? Wat als deze terroristische organisatie, niet in vizier was gekomen? Dan was het een bloedbad geworden.”

‘Gezin beschermen’

De verdachten ontkennen een aanslag te hebben willen plegen. Een stelt mee te zijn gegaan naar het vakantiehuisje omdat hij een wapen wilde om zijn gezin te beschermen, een ander wilde de contactpersonen gebruiken om naar Syrië te reizen. Hoofdverdachte Hardi N., die de groep Arnhemse vrienden bij elkaar bracht en het contact legde met de infiltranten, stelt dat hij is uitgelokt. Niet door de politie-infiltranten, maar door geheim agenten van inlichtingendienst AIVD. Dat die dienst al jaren een undercoveractie had lopen op Hardi lijkt waarschijnlijk, de Arnhemmer is een al eerder veroordeelde jihadist. Hardi zag de mannen waarmee hij online contact had als vertrouwelingen, nu noemt hij ze ‘wolven’die hem ophitsten en in de val lokten.

In de eerste drie dagen van het proces zijn de verdachten gehoord door de rechtbank. Vrijdag is het OM aan de beurt om uit een te zetten waarom de verdachten schuldig zouden zijn. Aan het eind daarvan zal justitie de strafeisen formuleren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee