Wethouder weg, coalitie Maastricht behoudt toch meerderheid ondanks vertrek SP

Print
Wethouder weg, coalitie Maastricht behoudt toch meerderheid ondanks vertrek SP

Mara de Graaf is opgestapt. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

De Maastrichtse SP-wethouder Mara de Graaf heeft haar ontslag ingediend en haar partij stapt uit de coalitie, omdat het stadsbestuur te veel bezuinigt op zorg.

Maastricht moet 17 miljoen bezuinigen en binnen het college zijn de meningen verdeeld. De VVD wil alleen op zorg besparen, Groen Links en de SP niet. Donderdagavond barstte de bom. De bezuinigingsvoorstellen waren voor De Graaf onacceptabel en haar fractie volgt haar.

„We hebben met groeiende verbazing gekeken naar de keuze van het college, die botst met de kernwaarden van onze partij,” zegt fractievoorzitter Ariane Schut. „Hiermee heeft het college gekozen om niet te gaan voor een sociale stad. Mara heeft haar portefeuille met veel eer en geweten vertegenwoordigd en de belangen voor alle Maastrichtenaren behartigd. Daar zijn wij haar zeer erkentelijk voor.”

De coalitie behoudt ondanks het vertrek van de SP (twee raadsleden) een ruime meerderheid: 23-16. Ze bestaat uit CDA, Senioren Partij, GroenLinks, D66 (elk vijf zetels) en de VVD (3).

Verrassend

Mara de Graaf trad in juni 2018 aan en was een vrij verrassende keuze van haar partij. Maastricht had zes wethouders en nu dus eentje minder. De vraag is of deze vacature wordt ingevuld voor de verkiezingen die over ruim anderhalf jaar zijn. Voorlopig nemen de andere vijf wethouders haar taken waar.

De vijf overgebleven coalitiefracties stuurden vrijdagochtend een gezamenlijke verklaring: „Wij betreuren de stap van de SP erg, maar respecteren die. We weten dat er zwaar weer aankomt maar kennen de bezuinigingsvoorstellen nog niet. Een ding weten we zeker: wij staan voor een sociale stad, waarbij de positie van de meest kwetsbaren in onze stad bij onze vijf partijen in veilige handen is. Daar hoeft niemand aan te twijfelen.”

Lees ook: Met vertrek van directeur Sociaal dreigt in Maastricht verdere vertraging in beladen zorgdossier

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen