Favoriete gebouwen Maastricht gebundeld in boek

Print
Favoriete gebouwen Maastricht gebundeld in boek

De voormalige kleuterschool in Heer is een van de gebouwen in het boek. Afbeelding: Topos Maastricht

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend -

De oproep van Architectuurcentrum TOPOS Maastricht om foto’s in te sturen van favoriete gebouwen en bouwwerken in Maastricht en omstreken heeft 140 gevarieerde foto’s opgeleverd. Ze verschijnen vanaf juli in een e-book en in september in papieren uitgave.

De oproep leverde een breed scala aan afbeeldingen op, voorzien van toelichting. Van oud tot modern, van kerken tot woonhuizen, van scholen tot fabrieken. Niet alleen uit Maastricht, maar ook uit omliggende gemeenten. Behalve bijvoorbeeld de gasfabriek, Céramique, de basilieken en panden in Maastricht, passeren bijvoorbeeld ook het tankstation in Withuis en het Maankwartier de revue.

TOPOS schreef de foto-oproep uit, nadat de lezingenreeks van het architectuurcentrum door corona kwam stil te liggen. „We willen inzichtelijk maken welke gebouwen mensen boeien. Zo ontstaat een staalkaart die kan inspireren”, aldus Nico Nelissen van het architectuurcentrum.

Oog voor detail

Het architectuurcentrum startte onlangs ook met de fotowedstrijd ‘Oog voor detail’. Wekelijks wordt gevraagd een foto te maken van een detail van een gebouw in Maastricht, telkens met een ander thema. Deuren, ramen en balkons zijn al geweest. Voor de komende drie weken staan dakkapellen, teksten op gebouwen en tot slot hekwerken op het programma.

De origineelste foto, gekozen door een jury,ontvangt een prijs. Alle inzendingen worden op de website gezet, en op een poster samengebracht, die iedere deelnemer gratis ontvangt.

De inzendingen zijn digitaal te bekijken op de website van Topos: www.toposmaastricht.nl In september verschijnen de foto’s van favoriete gebouwen met uitgebreide toelichting in een papieren uitgave die te koop is tegen kostprijs van 15 euro.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen