Steenuiltjes krijgen hulp via nestkastjes

Print
Steenuiltjes krijgen hulp via nestkastjes

Leden van ’t Klein Uulke met jonge steenuiltjes. Afbeelding: Joyce Reijnders

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten -

Leden van de Limburgse Vogelwerkgroep De Steenuil en van de Stichting ‘t Klein Uulke zijn in deze tijd van het jaar bezig met het controleren en ringen van jonge steenuiltjes in Zuid-Limburg.

De uiltjes kropen begin mei uit het ei, in nestkastjes die zijn opgehangen ter vervanging van holle bomen die steeds meer uit het landschap verdwijnen. Vrijwilligers (‘nieuwe leden zijn welkom’) wegen de vogels en meten vleugellengte. Het ringen geschiedt om de verspreiding van de vogels in kaart te brengen.

Afgelopen week werden drie jonge steenuiltjes in de boomgaard van familie Reijnders in Eckelrade geringd. Daarna werden ze terug in de nestkast gezet. Spoedig zullen ze de wijde wereld in vliegen. Dit jaar zijn er in Zuid-Limburg 85 jonge steenuiltjes geregistreerd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen