Nabestaanden van Heerlense slachtoffers Thijs H. dienen schadeclaim in

Print
Nabestaanden van Heerlense slachtoffers Thijs H. dienen schadeclaim in

Afbeelding: EPA

Heerlen / Brunssum / Maastricht / Itteren -

Advocaat Phil Boonen heeft namens vier nabestaanden van de twee Heerlense slachtoffers van drievoudig moordverdachte Thijs H. (28) uit Brunssum een schadeclaim ingediend van ongeveer 120.000 euro.

De schadeposten zijn verdeeld in affectieschade (een vorm van smartengeld) voor alle nabestaanden en begrafeniskosten en shockschade voor één nabestaande, zegt Boonen. Het is niet bekend of de nabestaanden van het Haagse slachtoffer ook een schadeclaim hebben ingediend. De advocaat was niet bereikbaar voor een reactie.

Het strafproces tegen Thijs H. start maandag, er zijn vijf zittingsdagen voor uitgetrokken. Hij staat terecht voor de moorden op drie wandelaars begin mei vorig jaar: Etsuko (56) in de Scheveningse bosjes en Diny (63) en Frans (68) op de Brunssummerheide. De nabestaanden van de twee Heerlense slachtoffers zullen dinsdag in de rechtbank een slachtofferverklaring afleggen of laten uitspreken door hun advocaat.

Toerekeningsvatbaarheid

Deze zaak draait niet zozeer om de schuldvraag maar om de toerekeningsvatbaarheid van H. De vraag is in hoeverre de moorden hem zijn aan te rekenen. H. kreeg naar eigen zeggen opdracht van stemmen in zijn hoofd. Volgens de deskundigen van het Pieter Baan Centrum is hij volledig ontoerekeningsvatbaar, zij adviseren tbs met dwangverpleging vanwege de grote kans op herhaling. Het Openbaar Ministerie plaatst grote vraagtekens bij conclusie en advies en stelt dat H. mogelijk een psychose veinsde of deze (mede) zelf heeft veroorzaakt door gebruik van drugs en niet voorgeschreven medicijnen.

Lees ook: Publiek kan zaak-Thijs H. volgen op beeldschermen in wijkcentrum

Mondriaan

Zij overwegen de Zuid-Limburgse ggz-instelling Mondriaan waar H. in behandeling was, aansprakelijk te stellen voor nalatigheid. Zij willen kunnen beschikken over het volledige rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om dat te kunnen beoordelen. Slechts een deel van de het onafhankelijk onderzoek dat Mondriaan op last van de Inspectie heeft ingesteld naar de behandeling van H. door de instelling is gepubliceerd. Het oordeel was onder meer dat H. ‘onvoldoende is gemonitord’ en zijn behandelaars om de tuin lijkt te hebben geleid. de ouders van H. hebben de dagen voor de moorden op de Brunssummerheide twee keer aangeklopt bij Mondriaan met zorgen over het verwarde gedrag van hun zoon.

Zaterdag in de weekendbijlage van De Limburger een voorbeschouwing op het strafproces tegen Thijs H. dat maandag begint.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen