Een woning waar je energie van krijgt

Print
Een woning waar je energie van krijgt

Afbeelding: Rabobank Limburg

Aida en Nermin Bihorac wonen samen met hun twee kinderen sinds twee jaar in Melick. Bij de Rabobank kregen ze niet alleen een hypotheek, maar ook het advies en de ondersteuning om duurzame maatregelen te treffen met een zogeheten Energiebespaarbudget.

17 juli 2018 was een bijzondere dag voor Aida en Nermin Bihorac en hun zoon Emir van toen 12 jaar oud. Hun dochtertje Ermina was nog niet geboren. “17 juli 2018 hebben we ons huis gekocht. Op die dag zijn we ook getrouwd. Je kunt dus gerust stellen dat ons leven sindsdien behoorlijk is veranderd”, lacht Aida.

“Mijn man en zoon werden meteen verliefd toen ze dit huis zagen. Op zoek naar een passende financiële oplossing hebben we vervolgens heel wat adviseurs bezocht. Bij de Rabobank werden we het fijnste begeleid. Samen met financieel adviseur, Sylvia Kuijpers, hebben we een begroting gemaakt van onze uitgaven als we het huis zouden kopen. Op deze manier konden we precies zien wat we kwijt zouden zijn aan maandlasten. Toen wisten we zeker dat we voor koop moesten gaan. We kregen ook het advies om duurzame maatregelen te treffen en daarvoor een Energiebespaarbudget op te nemen. Daardoor hoefden we niet op stel en sprong beslissingen te nemen. Wel hebben we meteen overal het enkel glas vervangen door HR++ glas en een duurzame cv-ketel geplaatst. Nu gaan we op advies van GreenHome spouwisolatie aanbrengen. Daar verwachten we nog meer wooncomfort en vooral ook een daling van de energierekening van. GreenHome wees ons ook op een zonnepanelenproject dat in onze regio wordt opgezet. Die stap maakt het groene plaatje voor ons straks compleet. Dan hebben we het energielabel van ons huis verbeterd van D naar B.”

“We woonden al een tijdje in een huurwoning in Melick. Elk jaar ging de huur omhoog. Op een gegeven moment kregen we echt het idee dat we elke maand geld weggooiden en zijn we ons gaan oriënteren op een koopwoning. Nu hebben we ons droomhuis waar we trots op zijn en waarmee we ook nog bijdragen aan het milieu.”

Mogelijkheden om duurzame maatregelen te financieren

De ambitie om dromen van klanten waar te maken staat bij de Rabobank op de eerste plaats. Tegelijk is er de ambitie om een bijdrage te leveren aan een beter milieu en een vitale woon- en leefomgeving. In een hypotheekadvies komen beide ambities samen. Wij willen potentiële kopers inzicht geven in hun mogelijkheden, zodat zij een verantwoorde keuze kunnen maken. Voor nu en de toekomst. Er bestaan verschillende mogelijkheden om duurzame maatregelen te financieren. Zo is het toegestaan om 106% van de waarde van de woning te lenen; de extra 6% is voor energiebesparende maatregelen. Bij de Rabobank kun je bij je hypotheek ook een groendepot openen voor energiebesparende maatregelen. Voor échte duurzame bouwers is de RABO Groenhypotheek een gunstige optie. Bij deze hypotheek krijg je bij een rentevaste periode van 10 jaar 0,5% korting op de toch al lage hypotheekrente. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je echter niet alleen energieneutraal maar ook met zeer duurzame materialen bouwen”, aldus financieel adviseur Sylvia Kuijpers.

GreenHome

GreenHome is partner van de Rabobank voor energiezuinig wonen. Via dit online platform kunnen klanten van de Rabobank eenvoudig ontdekken hoe ze hun huis energiezuiniger kunnen maken.

Bijdragen aan een duurzamere wereld is onlosmakelijk verbonden met modern ondernemerschap. Hoe kunnen we u helpen hier verder invulling aan te geven? Kijk voor meer inspiratie en verhalen op Rabobank.nl/limburg.