Gorilla die geen vrouwtje maar mannetje bleek te zijn verruilt GaiaZoo voor Franse dierentuin

Print
Gorilla die geen vrouwtje maar mannetje bleek te zijn verruilt GaiaZoo voor Franse dierentuin

De pasgeboren Ayo in de armen van zijn moeder, toen iedereen nog dacht dat er een gorillavrouwtje was geboren. Afbeelding: Roger Dohmen

Kerkrade / Eygelshoven -

Met de verhuizing van GaiaZoo in Kerkrade naar dierentuin Zoo Safari in het Franse Thoiry krijgt de zevenjarige gorilla Ayo een nieuw huis. Het mannetje gaat er deel uitmaken van een groep mannelijke gorilla’s.

Dat maakt dierentuin GaiaZoo bekend. Maar wacht eens even, een mannetje? Ayo was toch een vrouwtje? Dat is in ieder geval wat de dierentuin wereldkundig maakte na de geboorte van Ayo op 31 december 2012.

Rectificatie

Het klopt dat Ayo een mannetje is en nee, hij heeft geen geslachtsveranderende operatie ondergaan, legt hoofd dierverzorging Bas Martens uit. „We dachten in het begin dat Ayo een meisje was. Op basis van een waarneming van een verzorger gingen we daarvan uit. Toen enige tijd later bleek dat Ayo toch een mannetje was, hebben we dat niet gerectificeerd.”

Het bepalen van het geslacht van een pasgeboren gorilla is geen koud kunstje. „Je kunt ze niet even vasthouden om te kijken of het een mannetje of vrouwtje is. De moeder houdt de baby stevig tegen zich aan en ze zijn zo klein dat het nauwelijks te zien is. Je moet veel geluk hebben om ze in het kruis te kunnen kijken of het toevallig zien als ze plassen.”

Dominant

Ayo is met zeven jaar geslachtsrijp en de gorilla vertoonde dominant gedrag in de groep. Omdat er binnen een gorillagroep maar één man de baas kan zijn, werd het tijd dat hij een nieuw onderkomen kreeg. In de natuur zou een gorillajongen ook rond deze leeftijd zijn geboortegroep verlaten, laat GaiaZoo weten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen