Coronacrisis verergert symptomen van patiënten met eetstoornis

Print
Coronacrisis verergert symptomen van patiënten met eetstoornis

Afbeelding: ANP

Door de coronamaatregelen verergert de situatie van veel mensen met een eetstoornis. Dat blijkt uit de eerste bevindingen van een grootschalig onderzoek naar meer dan duizend patiënten uit Nederland en de Verenigde Staten.

GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn samen met Amerikaanse collega’s van de University of North Carolina Chapel Hill in april een onderzoek gestart naar de effecten van de coronapandemie op patiënten met eetstoornissen.

Zij geven aan dat het gebrek aan structuur en de ingeperkte bewegingsvrijheid de symptomen van hun aandoening verergeren. In het geval van anorexia nervosa gaf 69 procent van de Nederlandse patiënten aan vaker minder te eten en bij boulimia nervosa namen de eetbuien bij zeker 15 procent van de ondervraagden toe.

Rek er uit

,,De intelligente lockdown heeft in Nederland erg lang geduurd. Je merkt dat de rek er bij veel patiënten uit is’’, zegt Eric van Furth, bijzonder hoogleraar eetstoornissen en directeur bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula.

Bij 65 procent van alle ondervraagden zijn de angsten toegenomen. Zelfs patiënten die op dit moment weinig last hebben van hun eetstoornis, gaven aan zich zorgen te maken over een toename van symptomen door corona-gerelateerde factoren. ,,Bij een tweede golf en daarmee gepaard gaande maatregelen zou de situatie van deze kwetsbare groep zeer ernstig kunnen worden’’, vreest Van Furth.

De hoogleraar merkt verder dat de Nederlandse patiënten uit het onderzoek het echte contact met hun behandelaar missen. ,,Voor een groot deel van hen is beeldbellen geen goede vervanging voor de behandelingen in levenden lijve. Wij roepen behandelaars daarom op om, nu corona minder hard om zich heen grijpt, ook weer vaker reguliere behandelingen aan te bieden.’’