Celstraffen tot 20 jaar geëist tegen terreurverdachten die bloedbad wilden aanrichten

De verdachten oefenen met de door politie-infiltranten uitgedeelde wapens in een vakantiehuisje in Weert. © Openbaar Ministerie

Justitie eist celstraffen tot 20 jaar tegen de zes Arnhemse terreurverdachten die worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag op een festival in Nederland..

Redactie

De officier van justitie formuleerde vrijdag de strafeisen aan het slot van een 5,5 uur durend requisitoir in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Verdachte Wail el A. kreeg de hoogste straf van 20 jaar te horen. Dat komt omdat hij ook wordt verdacht van poging tot moord. Hij richtte een (onklaar gemaakt) wapen op de politie tijdens de arrestatie in september 2018 bij een vakantiepark in Weert. Tegen hoofdverdachte Hardi N. is 18 jaar geëist.

Lees en bekijk ook: Video: Nieuwe heftige undercoverbeelden van arrestatie terreurgroep in Weert

De zes verdachten, in leeftijden variërend van 22 tot en met 36 jaar, worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag en het vormen van een terroristische organisatie.

Het Openbaar Ministerie stelde bij de aanhouding van de zes mannen, op 27 september 2018, ‘een grote aanslag in Nederland te hebben voorkomen’. ,,Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en kalasjnikov (AK47’s) een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen’’, aldus justitie.

Lees ook: Terreurproces: ‘Als verdachten niet in beeld waren gekomen, was het een bloedbad geworden’

Littekens

Het OM concludeert bij de meeste verdachten dat moord met terroristisch oogmerk bewezen is, net als het trainen voor een terroristisch misdrijf en lidmaatschap bij een terroristische organisatie. Tegen hoofdverdachte Hardi N., die al eens eerder is veroordeeld, is 18 jaar celstraf geëist. N. heeft volgens justitie iedereen om de tuin geleid door te laten lijken dat hij zijn leven weer op orde had. Zijn compagnon, Wail el A., is eveneens een bekende van justitie die ook al eens is veroordeeld. Hij probeerde deze keer bij zijn arrestatie op een agent te schieten. Daarom eist justitie tegen hem een twee jaar hogere celstraf.

Lees ook: ‘Gay Pride was doel van aanslag met bomvesten en kalasjnikovs’

De officier van justitie formuleerde vanmiddag de strafeisen aan het slot van een 5,5 uur durend requisitoir in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Hij benadrukt dat Nederland écht aan een ramp is ontkomen. ,,Bij de aanslag in Parijs vielen 131 doden. De verhalen hierachter zijn het gruwelijkst. Zoals de jonge ouders die voor het eerst weer naar een concert gingen. Of van de vrouw wiens man net te dicht bij de zelfmoordenaar had gestaan, waardoor er geen lichaam meer was om te begraven. Het zijn littekens die nooit zullen verdwijnen. Hoe was Nederland geraakt als dit niet was voorkomen? Ons land is nooit eerder zo dicht bij zo’n grote aanslag geweest.”

Gay Pride doelwit

Tijdens de zittingsdagen van het proces, de afgelopen anderhalve week, bleek dat de Gay Pride in Amsterdam werd overwogen als doelwit. De groep kon echter niet op tijd aan wapens komen. ,,Een aanslag zoals Nederland die nog nooit heeft gezien, geïnspireerd op wat er is gebeurd in Parijs.”, stelde officier van justitie Ferry van Veghel vrijdagochtend in de rechtbank Rotterdam.

Want nadat de Gay Pride als mogelijk doelwit is afgevallen, zoekt hoofdverdachte Hardi N. op 23 september 2018, vlak voordat ze denken wapens te krijgen, op internet naar ‘festivals in de lhbt-sfeer’. Van Veghel: ,,Ik denk niet dat hij dat deed omdat hij twijfelde aan zijn geaardheid.” Maar wel om festivals te vinden om toe te slaan.

Bomvest

Hun wapenwens kwam de verdachten uiteindelijk duur te staan. Zowel de tussenpersoon als de wapenleverancier bleken undercoveragenten te zijn. Vlak nadat vier van de zes verdachten in een bungalow op een vakantiepark in Weert de wapens (geweren en een bomvest) hadden gekregen en ermee hadden getraind, werden ze door een arrestatieteam overmeesterd. De wapens waren sowieso niet bruikbaar, de politie had ze onklaar gemaakt.

Op beelden is te zien dat de verdachten blij zijn als ze de wapens krijgen. Morat M. klapt blij. Daarna lopen de verdachten ermee door het huisje, alsof ze militairen zijn, bomvest om. Ze bespreken ook hun plannen: eerst schieten ‘als crazy’. Daarna, als de politie komt, de bomvesten laten ontploffen. Of er kan een persoon achter blijven en pas toeslaan als de politie komt.