Woeste horeca trekt stekker uit overleg met kabinet

Print
Woeste horeca trekt stekker uit overleg met kabinet

Afbeelding: AD/Fontein

Koninklijke Horeca Nederland schort per direct alle gesprekken met het kabinet op. De belangenvereniging wil de 1,5 meterbeperkingen op terrassen van tafel hebben, maar vindt dat het kabinet geen oor heeft voor alle voorstellen.

Koninklijke Horeca Nederland wil harde toezeggingen van het kabinet om de branche de coronacrisis te laten overleven. Maar de belangenvereniging vindt dat de wil in Den Haag ontbreekt.

KHN-Voorzitter Robèr Willemsen verwijt het kabinet een ‘tunnelvisie’. ,,Ik merk dat men te weinig oog heeft voor de realiteit van de dag’’, zegt Willemsen. ,,Het draagvlak voor sommige maatregelen van het kabinet is zowel bij consumenten als bij ondernemers de afgelopen weken enorm afgenomen. Daar kun je als kabinet niet voor weglopen, vandaar ook dat alle 1,5 meterrestricties voor buiten per direct moeten verdwijnen.’’

Overheidsinfuus

Volgens Willemsen heeft de branche de afgelopen weken verschillende voorstellen gedaan. Maar van ‘goed overleg’ is geen sprake. ,,We hebben tijdens het laatste gesprek met minister Grapperhaus opnieuw aangegeven dat horecaondernemers het liefst niet aan het overheidsinfuus willen en zelf willen overleven’’, zegt Willemsen.

Woeste horeca trekt stekker uit overleg met kabinet
Horecaman en KHN-voorzitter Rober Willemsen. Foto: AD/Frank de Roo

Als echte versoepelingen uitblijven en horeca-ondernemers geen perspectief hebben, moet het ministerie van Economische Zaken met een financiële regeling komen, vindt de branche. Willemsen: ,,Daar wordt vervolgens niets mee gedaan. Hiermee geeft het kabinet er geen blijk van de pijn van ondernemers écht serieus te nemen.’’

De mogelijke versoepelingen vanaf 1 juli zijn ‘een stap in de goede richting’ maar geen oplossing voor de lange termijn, vindt Horeca Nederland. Cafés en restaurants voelen zich gedwongen de deuren te sluiten, omdat ze vanwege de beperkingen niet rendabel zijn, maar ook uit angst voor hoge boetes door gasten die de regels niet naleven.

Buitenlucht

KHN ziet voldoende reden om de 1,5 metermaatregel op terrassen op te heffen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het besmettingsrisico in de buitenlucht beperkt is. Bovendien blijkt uit onderzoek van GGD Zuid-Limburg dat heropening van de horeca niet geleid heeft tot een forse toename van besmettingen.

,,Er zijn echt manieren om op een zeer verantwoorde wijze, ook binnen én met inachtneming van de volksgezondheid, verdere versoepelingen door te voeren’’, vindt Willemsen. ,,Bijvoorbeeld door te kijken naar een maximum aantal personen per vierkante meter en de mogelijkheid om meer dan twee mensen binnen anderhalve meter bij elkaar aan tafel te kunnen laten zitten.’’