Ingestorte stadswal in Maastricht wordt in 2021 herbouwd

Print
Ingestorte stadswal in Maastricht wordt in 2021 herbouwd

Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

De eeuwenoude stadswal langs de Sint Pieterskade in Maastricht die in maart 2019 deels instortte, wordt pas volgend jaar herbouwd. Dat maakte het stadsbestuur vrijdag bekend.

De enkele meters hoge vestingmuur stortte over een breedte van 6 meter door nog onbekende oorzaak in. Niemand raakte gewond. De muur wordt sinds maart vorig jaar op drie plaatsen gestut.

Lees ook: Vestingexperts: ‘Oog voor historische missers bij restauratie ingestorte muur Maastricht’

De gemeente wil de restauratie van het ingestorte stuk muur aangrijpen om een zogenoemde weergang deels zichtbaar te maken. Dat is een gang aan de binnenzijde van de muur van waaruit de stad verdedigd werd. Om het ingestorte deel te herbouwen moet de muur links en rechts van de bres afgebroken en vervolgens opnieuw opgebouwd worden met de bestaande stenen.

Onderzoek

Eerst moet de aarden wal achter de muur worden afgegraven en dat geeft de mogelijkheid om archeologisch onderzoek te verrichten, aldus de gemeente. Aan de hand van dat onderzoek kan worden bepaald hoe de restauratie er komt uit te zien.

Er is ook een goedkopere variant mogelijk voor het herstel, waarbij de muur wordt hersteld in de staat van voor de instorting en wordt afgezien van het vrijmaken van de weergang. Dat scenario zou 1,7 miljoen euro kosten. Het ook vrijleggen van de weergang is wat duurder, aldus de gemeente.

De gemeente voert hierover nog gesprekken met onder meer de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen