Gemeente mag demonstratie tegen coronabeperkingen verbieden

Print
Gemeente mag demonstratie tegen coronabeperkingen verbieden

Een vrouw op de Koekamp in Den Haag met een bord waarop valt te lezen: ‘Stop de lockdown’. Afbeelding: Regio15

De demonstratie tegen de coronamaatregelen van het kabinet aanstaande zondag in Den Haag gaat niet door. Dat werd zojuist besloten in de Haagse rechtbank.

Actiegroep Virus waanzin stapte vrijdag naar de rechter omdat zij de mogelijkheid wilden krijgen tóch te betogen zondag, nadat waarnemend burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden Johan Remkes de demonstratie verbood.

De rechtbank oordeelde dat de Veiligheidsregio Haaglanden de demonstratie mag verbieden ter bescherming van de gezondheid en om wanorde te voorkomen. Er werden ongeveer 10.000 deelnemers verwacht. Door die hoge opkomst zou het volgens de Veiligheidsregio niet mogelijk zijn om een veilige afstand tot elkaar te houden. Dat brengt risico’s op verspreiding van het coronavirus met zich mee.

De rechter vindt dat de sterke overeenkomst van deze demonstratie met een groot evenement, in combinatie met de opkomst, een groot risico op wanordelijkheden met zich meebrengt.

Virus Waanzin

Johan Remkes, waarnemend burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden, verbood de demonstratie eerder vrijdag al.

Remkes hakte donderdagavond in de driehoek met de chef van de Haagse politie en de hoofdofficier van justitie de knoop door. Voordat het definitieve besluit om de manifestatie te verbieden werd genomen, keek Remkes eerst nog naar het tv-programma Beau, waar de organisatoren van actiegroep Virus Waanzin te gast waren.

Dj’s Jean en Paul Elstak

,,De organisatie meldde eerst een protest aan van honderd mensen, dat werden er daarna 1000, 2000 en op het laatst zelfs 10.000. En op sociale media sprak één van hen al over 20.000 mensen. Dat levert gezondheidsgevaren op, volgens de richtlijnen van het kabinet die wij volgen”, aldus de waarnemend burgemeester.

Remkes vreesde bovendien dat de optredens van onder meer dj’s Jean en Paul Elstak voor nog grotere toeloop zouden zorgen.

Virus Waanzin had al een kort geding aangespannen tegen de overheid. De groep eist daarin dat de overheid de lockdown intrekt. Die zaak dient volgende week donderdag.