Ontslag voor Amerikaanse agent die slapende zwarte vrouw doodschoot

Print
Ontslag voor Amerikaanse agent die slapende zwarte vrouw doodschoot

Betogers in Boston roepen om genoegdoening voor Breonna Taylor. Afbeelding: AP

Een blanke Amerikaanse agent uit Louisville, in de staat Kentucky, krijgt ontslag na de dood van een zwarte vrouw door politiekogels. Op zoek naar een drugscrimineel vielen agenten een woning binnen, waarbij de bewoonster om het leven kwam. Betogers roepen al maanden om het vertrek van hem en twee collega’s. Ook riepen ze de autoriteiten op het trio te vervolgen.

De protesten zwellen weer aan sinds de dood vorige maand van de zwarte George Floyd, die eveneens door politiegeweld om het leven kwam. De bekendmaking van het ontslag komt op de dag dat in de Verenigde Staten wordt stilgestaan bij het einde van de slavernij. De dag krijgt dit jaar een speciale betekenis door de groeiende onvrede over politiegeweld en racisme.

Acht kogels

Breonna Taylor, een 26-jarige spoedeisende hulpverleenster, werd door acht kogels getroffen toen dertien agenten haar woning binnenvielen. De agenten reageerden op een schot van haar vriend Kenneth Walker, die dacht dat er inbrekers waren en per abuis het vuur op de agenten opende. Taylor lag op dat moment te slapen en kwam om het leven. Volgens Walkers advocaat vielen de agenten zonder waarschuwing binnen.

De ontslagen agent is Brett Hankison, een van de drie agenten die wapens afvuurden in het appartement van Taylor. Daarbij kwam ze om het leven. De autoriteiten verwijten Hankinson blindelings dodelijk geweld te hebben gebruikt, melden Amerikaanse media. Ook de rol van de andere agenten wordt onderzocht. Er werden, zo bleek uit onderzoek, meer dan twintig kogels op de woning afgevuurd.