Elle Hollis, Nieuwe Nor en Jan Smeets zorgen toch voor nog een beetje Pinkpop

Print
Elle Hollis, Nieuwe Nor en Jan Smeets zorgen toch voor nog een beetje Pinkpop

Elle Hollis heeft nog een jaar langer voorpret voordat ze op Pinkpop staat. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Heerlen / Hoensbroek -

Op de dag dat in Landgraaf onder perfecte weersomstandigheden Nederlands oudste festival van start had moeten gaan, was het in Heerlen toch een klein beetje Pinkpop.

Tijdens de start van de nieuwbouw van poppodium Nieuwe Nor in Heerlen trad een artiest van de affiche op en ontbrak ook het Pinkpopfrietje niet. Voor die artiest, Elle Hollis, was het vrijdagochtend raar ontwaken.

Lees ook: Weekend zonder Pinkpop: een dreun die bij Jan Smeets nog lang nagalmt

Elle Hollis, Nieuwe Nor en Jan Smeets zorgen toch voor nog een beetje Pinkpop
Jan en Till Smeets eten hun door Smaak&Vermaak gebakken Pinkpopfrietje dit jaar niet in Landgraaf maar in Heerlen. Foto: Bas Quaedvlieg

Schok

„Toen ik vanochtend wakker werd dacht ik: normaal zou ik nu al op het Pinkpopterrein moeten zijn”, vertelt de Brunssumse Lotte Zijlstra, die onder de naam Elle Hollis optreedt. „Hoewel het geen verrassing was dat Pinkpop niet doorging, was het wel een schok toen het officieel bekend werd.”

Lees ook: Portretten van vaste Pinkpopgangers: wat doen ze komend weekend?

De coronacrisis kan in elk geval geen streep door de presentatie van haar nieuwe single Running out of love zetten. Die zou ze op Pinkpop voor het eerst spelen. Nu klinkt het nummer niet in een volle festivaltent, maar op een kaal bouwterrein. De videoclip is toepasselijk opgenomen op een leeg Megaland.

Tussenstap

Vrijdag was de bouwstart van wat over ruim een jaar moet leiden tot een nieuwe popzaal voor Parkstad. Met een capaciteit van 700 tot 800 mensen moet deze een stap zijn tussen de kleine zaal van de Nieuwe Nor en de grotere podia in het theater en de Muziekgieterij in Maastricht.

„Ik sta hier met een dubbel gevoel”, zegt Nieuwe Nor-directeur Johan de Niet. „Ik ben blij dat de bouw van een nieuwe zaal start, maar ondertussen liggen we door de crisis al maanden stil. Aan de andere kant: de Nor is ooit gestart in een slooppandje. Dat is toen goed gekomen en het gaat ook nu lukken.”

Capaciteit

Een exacte openingsdatum durft De Niet nog niet te noemen. Hij houdt het op september tot november volgend jaar. Ook de exacte capaciteit van de zaal zal pas later blijken. „Je weet de capaciteit van een nieuwe zaal pas als je hem een jaar gebruikt hebt. Bij festivals werkt dat ook zo. Pas na een paar edities weet je hoe je het terrein het best inricht.”

Elle Hollis, Nieuwe Nor en Jan Smeets zorgen toch voor nog een beetje Pinkpop
Jan Smeets toon het ontwerp voor de Pinkpop-kleedkamer in de Nieuwe Nor. Foto: Bas Quaedvlieg

Pinkpopbaas Jan Smeets is er ook om de eerste paal de grond in te slaan en om te zien hoe Nu of Nooit-winnaar Elle Hollis het ervan afbrengt. Ook voor hem is het een vreemd weekend. „Ik loop rond met een raar gevoel. Ik denk telkens: potverdomme, ik heb niks te doen.”

Kleedkamer

De Niet heeft nog wel een verrassing voor Smeets. In de vernieuwde Nieuwe Nor zal een kleedkamer volledig in Pinkpopstijl worden ingericht. De Niet: „Spelen op Pinkpop is toch een droom van iedere artiest die hier speelt.” Voor Elle Hollis is die droom een jaartje uitgesteld. Ze blijft er positief onder. „Ik kan er nu ook een jaar langer naar toeleven.”

Lees ook: Elle Hollis zou Pinkpop openen: volgend jaar wordt nóg beter

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen