Aanlijnplicht honden in delen Brunssummerheide

Print
Aanlijnplicht honden in delen Brunssummerheide

Hondenpoep op straat zorgt al jaren voor grote ergernis. Afbeelding: Marco Jeurissen

Brunssum / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Heerlen / Hoensbroek -

Brunssum voert een aanlijnplicht voor het buitengebied in. Binnen de bebouwde kom dient de hondenbezitter binnenkort opruimmiddelen mee nemen.

Tot nog toe kent de Brunssumse APV geen aanlijnplicht voor honden in het buitengebied. Samen met Landgraaf en Heerlen is Brunssum nu tot de conclusie gekomen dat het mogelijk moet zijn zo’n gebod in te voeren voor (delen van) de Brunssummerheide. Daarom wordt de APV aangepast.

Voor Brunssumers die de uitwerpselen van hun hond binnen de bebouwde kom niet opruimen, verandert er ook iets. Omdat het moeilijk is overtreders op heterdaad te betrappen, worden zij hooguit af en toe beboet. Daarom stellen B en W een eenvoudiger controleerbaar ‘opruimmiddelgebod’ voor op te nemen in de APV. Wie zijn hond uitlaat en geen zakje of iets dergelijks kan laten zien, kan dan op de bon worden geslingerd. Een garantie dat men dan wel opruimt geeft dit natuurlijk niet, maar schaden zal het evenmin, is de gedachte.

Lachgas

Verder is gekeken of het gebruik van lachgas als roesmiddel kan worden verboden. Bij jeugdoverlast zal lachgas zeker wel eens een rol spelen, maar in de Brunssumse horeca wordt het niet aangeboden, voor zover we weten, stelt het gemeentebestuur.

Lees ook: Brunssum onderzoekt verbod lachgas

Zwerfvuil

Wel is geconstateerd dat lachgas bij evenementen is verhandeld, reden waarom het wordt opgenomen in vergunningen. Bij overlast denkt Brunssum al te kunnen vervolgen op basis van het bestaande verbod op zwerfvuil (lachgaspatronen). B en W neigen ernaar het gebruik zelf niet te verbieden, maar in te zetten op preventie en voorlichting. Daarmee wordt een recent advies van de VNG gevolgd. De keuze is op 30 juni aan de gemeenteraad.

Lees ook: Vaker ziek door het inhaleren van lachgas

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen