Nog acht betogers vast na rellen in Hoorn, burgemeester spreekt van uitlokking

Print
Nog acht betogers vast na rellen in Hoorn, burgemeester spreekt van uitlokking

Afbeelding: ANP

Van de twaalf betogers die vrijdag zijn aangehouden in Hoorn zitten er nog acht vast. Dat meldt de politie Noord Holland. Een politieagent en politiepaard werden geraakt door stenen en raakten licht gewond.

Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn heeft geen goed woord over voor de relschoppers. ,,Ronduit schandalig gedrag, dat helemaal niets met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft.”

Lees ook: Demonstratie bij standbeeld J.P. Coen mondt uit in rellen

De acht verdachten die nog vastzitten worden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging, opruiing en mishandeling. Drie aangehouden (en naar verluidt minderjarige) jongens die het standbeeld aanvielen met golfclubs, zijn vrijdagavond weer naar huis gestuurd. Een man heeft een boete gekregen omdat hij tegen het standbeeld aan stond te plassen. De politie en gemeente verwachten dat er de komende periode op basis van onderzoek meer aanhoudingen kunnen worden verricht.

Asosciaal rellen

Volgens burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn waren de rellen in Hoorn vrijdag het werk van honderd jongeren. ,,Deze groepen hebben de demonstratie doelbewust misbruikt om asociaal te komen rellen. Ronduit schandalig gedrag, dat helemaal niets met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft.” Volgens de burgemeester hebben een goede voorbereiding op ‘alle mogelijke scenario’s’ en een doortastend optreden van de politie ervoor gezorgd dat de dreigende sfeer niet verder is geëscaleerd. ,,Dit had ook heel anders kunnen aflopen. Ik ben de politie heel dankbaar voor hun inzet”, meldt de burgemeester.

De betoging werd gevoerd door twee groepen: een groep voor-, een groep tegenstanders van het standbeeld van VOC-gouverneur Jan Pieterszoon Coen, in het centrum van Hoorn. De organisatie ‘Weg met JP Coen’ (We Promise, Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië en Building the Baileo) wil af van het beeld om ‘een eind te maken aan de verheerlijking van het Nederlandse koloniale verleden’. Voorstanders willen het beeld behouden.

Doelbewust

De bijeenkomsten verliepen gisteren in eerste instantie rustig. Rond 20.20 uur ‘s avonds liep het plotseling uit de hand toen de politie zo’n honderd betogers naar de aangewezen demonstratieplek voor tegenstanders van het standbeeld wilde dirigeren. Een deel van de groep brak uit en probeerde alsnog terug te gaan naar het centrum van de stad. Daarop braken rellen uit. Er ging een rookbom af en relschoppers gooiden met stenen. Met tien busjes, politie te paard en de ME werd geprobeerd te voorkomen dat de betogers de demonstratieplek verlieten.

De gemeente Hoorn heeft de indruk dat deze groep niet betrokken was bij de demonstratie, maar doelbewust naar Hoorn is gekomen om te rellen. Zij gooiden stenen naar de politiepaarden en gooiden met terrasmeubilair. Hierop is de ME ingezet om de relschoppers terug te dringen.

Ook verzamelden groepjes jongeren zich bij het station. De politie heeft op basis van een noodbevel de hele binnenstad laten ontruimen. Ook werd de horeca gesloten. Aan het eind van de avond was het volgens de politie Noord Holland weer rustig in de stad. De politie heeft nog geen zicht op eventuele schade aan de binnenstad. Wel is bekend dat het beeld van Coen geen schade heeft opgelopen.

Een verslaggever van De Telegraaf zegt te zijn mishandeld. ,,Ik ben in mijn buik gestompt en ze hebben geprobeerd mijn telefoon te stelen”, schrijft hij op Twitter. De Telegraaf bereidt een aangifte voor.

‘Beeld niet weg’

Nieuwenburg liet zaterdagmorgen op Radio 1 weten dat volgens hem de demonstraties aantonen waarom het juist goed is dat het beeld er staat. ,,Zo kunnen we de discussie voeren over goed en kwaad. Maar het denken over geschiedenis staat nu eenmaal nooit stil.” Als mensen het beeld weg willen hebben zijn daar democratische middelen voor, aldus de burgemeester. ,,Bijvoorbeeld via een raads- of burgerinitiatief. De rellen op zichzelf zijn geen aanleiding om het beeld weg te halen.”