Demonstratie tegen coronamaatregelen ook in Amsterdam verboden

Print
Demonstratie tegen coronamaatregelen ook in Amsterdam verboden

Afbeelding: Marco Okhuizen

De voor zondag geplande demonstratie ‘Nee tegen 1,5 meter/Viruswaanzin’ op het Museumplein in Amsterdam mag niet doorgaan. Dat meldt de gemeente Amsterdam, na advies van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

‘Met circa 5000 aangekondigde demonstranten en zeer reële spontane aanwas lijkt het niet mogelijk dat de organisatie de verplichte 1,5 meter afstand kan waarborgen’, aldus de gemeente.

Lees ook: Demonstratie tegen coronaregels in Maastricht verboden

In de verklaring van de gemeente staat: ‘Demonstreren is een grondrecht en dit besluit is dan ook niet lichtzinnig genomen. De Veiligheidsregio heeft op basis van informatie van de politie onvoldoende vertrouwen dat de organisatie de 1,5 meter zal handhaven en aan de landelijke maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zal voldoen. Het belang van de volksgezondheid, de mogelijke verspreiding van het coronavirus en de vrees voor wanordelijkheden zijn dan ook de redenen om de demonstratie niet door te laten gaan.’

De demonstratie is gericht tegen de maatregelen die de Rijksoverheid oplegt in de strijd tegen het coronavirus. De demonstratie op het Museumplein zou duren van 12.00 tot 17.00 uur en er zouden diverse sprekers en optredens van bekende artiesten zijn, net zoals op de eerder verboden demonstratie in Den Haag. Het Museumplein is bovendien kleiner dan het Malieveld.