Zangeres Alexandra Burke doet boekje open: ‘Ze vroegen me om mijn huid te bleken’

Print
Zangeres Alexandra Burke doet boekje open: ‘Ze vroegen me om mijn huid te bleken’

Alexandra Burke. Afbeelding: UK Press via Getty Images

De Britse zangeres Alexandra Burke, die in 2008 X Factor won, heeft op Instagram een boekje opengedaan over racisme in de muziekwereld. Dat deed ze in een 15 minuten durende video.

Nadat ze de talentenjacht had gewonnen, werd Alexandra gezegd dat ze tien keer zo hard zou moeten werken als witte collega-artiesten. Ook werd haar gevraagd haar huid te bleken zodat ze er ‘witter’ uit zou zien en haar haar moest ook aansprekend zijn.

„Ik mocht geen braids en ook geen afro”, aldus de inmiddels 31-jarige Alexandra. Daarnaast mocht ze bepaalde muziek niet uitbrengen omdat witte mensen dat niet zouden begrijpen.

Pijnlijk

„Omdat ik zwart ben, zou ik het niet zover kunnen komen. Als ik wit was, zou ik groter zijn, grotere hits hebben en meer platen verkopen”, zo werd Alexandra gezegd. „Dat was echt pijnlijk.”

De zangeres beschrijft haar ervaringen als „hartverscheurend”. „Ik had hier veel eerder over kunnen spreken, maar ik was te bang”, zegt ze.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen