Lenin heeft 30 jaar na de val van De Muur standbeeld in Duitsland

Print
Lenin heeft 30 jaar na de val van De Muur standbeeld in Duitsland

Het standbeeld voor het partijbureau in Gelsenkirchen. Afbeelding: EPA

Terwijl in een aantal Europese landen standbeelden worden beklad, omvergetrokken of verwijderd uit woede over het verleden, hebben Duitse communisten er vandaag juist eentje neergezet om de geschiedenis te herdenken.

Het gaat om een ruim twee meter groot exemplaar van Lenin, leider van de Russische Revolutie. ,,Hij was een voorvechter van vrijheid en democratie voor de massa’’, verklaarde initiatiefneemster Gabi Fechtner tegenover Duitse media.

Het in 1957 in Tsjechoslowakije gegoten standbeeld staat voor het partijbureau van de MLPD (marxistisch-Leninistische Partij Duitsland) in Gelsenkirchen in het Ruhrgebied. Het zou in maart al worden onthuld maar het coronavirus strooide roet in het eten. Na het wegtrekken van een groot rood doek kon de buitenwereld vanmiddag kennismaken met het 2.15 meter grote zilverkleurige beeld van Vladimir Iljitsj Lenin (1870-1924).

Op het moment van de onthulling door de extreemlinkse partij, volgens de organisatie bijgewoond door 800 mensen, vonden iets verderop twee rechtse tegendemonstraties plaats waaraan volgens de politie zo’n 50 personen deelnamen.

Omstreden

Het standbeeld is omstreden. Volgens de partijen in de districtsvertegenwoordiging Gelsenkirchen-West stond Lenin voor geweld, onderdrukking, terreur en verschrikkelijk menselijk lijden, zo verklaarden ze in een resolutie. De raad probeerde de komst van het beeld dan ook te dwarsbomen door de afkondiging van een bouwstop maar de hoogste administratieve rechtbank in de deelstaat Noordrijn-Westfalen maakte daar korte metten mee.

Burgemeester Frank Baranowski (SPD) noemde het afgelopen week “moeilijk te verdragen” dat het standbeeld in Gelsenkirchen zou komen te staan. ,,Het is echt bizar om zo’n monument vanuit blinde persoonlijkheidscultus in de stad te hebben, maar we moeten er nu gewoon mee leren leven.’’