Halflege zaal bij eerste campagnebijeenkomst van Trump sinds maanden

Print
Halflege zaal bij eerste campagnebijeenkomst van Trump sinds maanden

Supporters van Donald Trump wachten in het Tulsa BOK Center op zijn komst. Afbeelding: AD/Reuters

De eerste campagnebijeenkomst van de Amerikaanse president Donald Trump sinds ruim drie maanden, is wat betreft publieke belangstelling op een flinke tegenvaller voor hem uitgedraaid.

In het Tulsa BOK Center is plaats voor 19.000 mensen, maar de zaal bleef voor ongeveer de helft leeg, zo was te zien op beelden van Amerikaanse media die de bijeenkomst live uitzonden.

Trump begon zijn bijna twee uur lange campagnespeech met een verklaring waarom de zaal niet vol was. Volgens hem verhinderden buiten het gebouw gewelddadige radicaal-linkse activisten de bezoekers de entree. Er waren echter geen meldingen van de politie en veiligheidsdiensten over ongeregeldheden of massale aanwezigheid van anti-Trump demonstranten, meldde nieuwszender CNN.

Minder tests

Trump zei tijdens zijn speech dat hij bij de gezondheidsautoriteiten erop heeft aangedrongen het aantal coronatests in zijn land te verminderen. „Vertraag het afnemen van tests”. De VS hebben 25 miljoen tests uitgevoerd, „meer dan in welk ander land dan ook,” aldus Trump. Tegen duizenden aanhangers repte de president van „een zwaard met twee scherpe kanten. Hoe meer we testen, hoe meer gevallen we hebben”.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei in een reactie dat Trump hier „duidelijk een grap maakte”.

De organisatoren verwachtten dat er tienduizenden aanhangers naar Tulsa zouden komen. Maar het buitenprogramma voorafgaand aan de campagnebijeenkomst, bedoeld voor aanhangers zonder ticket voor de speech in de hal, werd afgelast.