Video: Ruim 400 aanhoudingen na uit de hand gelopen coronaprotest Den Haag

Print

20202206corona protest. Video: AD

Een onverwachte massale demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld in Den Haag is zondagmiddag uitgelopen op ongeregeldheden in het centrum van de stad.

Relschoppers - volgens de politie voetbalhooligans uit de ergste categorie - zochten bij het centraal station de confrontatie met de politie en gooiden onder meer met vuurwerk. Er zijn ruim vierhonderd mensen gearresteerd.

De Mobiele Eenheid voerde met paarden charges uit en zette waterkanonnen in om de relschoppers uit het centrum te verdrijven. Later werden op het Malieveld nog vele demonstranten omsingeld die niet wilden vertrekken. De politie hield uiteindelijk ongeveer vierhonderd mensen aan: ‘Een grote groep is inmiddels heengezonden’.

De door actiegroep Virus Waanzin aangekondigde demonstratie was vrijdag door de gemeente Den Haag verboden. Er zouden zo’n tienduizend mensen komen, waardoor de 1,5 meter afstand niet kon worden bewaard. Bij het protest zouden bovendien de dj’s Jean en Paul Elstak optreden. Burgemeester Johan Remkes vreesde voor ‘wanordelijkheden’, omdat er signalen waren dat ‘verschillende onruststokers, waaronder voetbalsupporters, zich zouden mengen in de demonstratie’.

Desondanks kwamen zondag honderden actievoerders naar het Malieveld om te protesteren tegen de strikte coronamaatregelen. Burgemeester Remkes gedoogde deze demonstratie alsnog, omdat met die ‘bescheiden’ opkomst voldoende afstand houden toch mogelijk zou zijn.

Afsluiten

Maar al snelde stroomden er veel meer mensen het Malieveld op. Door de ontstane drukte op en rondom het veld voelde de politie zich genoodzaakt het Binnenhof en het winkelgebied in het centrum van de stad af te sluiten. Daarmee probeerde de politie te voorkomen dat de zeker duizend demonstranten vanaf het Malieveld het gebied in gingen, maar dat lukte niet. De politie sprak al snel van een ‘grimmige sfeer’ op Den Haag Centraal, de demonstranten ontkenden dat stellig.

Een groep voetbalsupporters uit verschillende regio’s was bij het station uit op rellen en werd door politiepaarden verdreven naar het Malieveld. De gemeente had een bord geplaatst met de ‘dringende oproep’ het veld te verlaten. In de omgeving werden diverse vuurwerkknallen gehoord. ,,Dit heeft niets meer met een normale demonstratie te maken”, meldde de politie geïrriteerd.

Vooral voetbalsupporters

Volgens de politie zorgden vooral de voetbalfans voor een escalatie van de situatie. Een politiebron zegt dat het hier gaat om ‘zeer zware hooligans uit de ergste categorie’. ,,Gasten die een enorme kick krijgen van vechten met de politie. Zij willen maar één ding en dat is de maatschappij ontwrichten. Toen zij hoorden dat de demonstratie in Den Haag niet door mocht gaan, begonnen supporters van allerlei clubs zich steeds meer te roeren op allerlei kanalen om vandaag de stad onveilig te maken.”’

Lees ook: Hooligans uit heel het land maakten plannen voor Haagse rellen: ‘Ze wilden vechten met politie’

In een persbericht bevestigt de gemeente Den Haag dat: ‘Vandaag bleek inderdaad dat die groepen uit verschillende regio’s uit het land naar Den Haag kwamen’. Waarnemend burgemeester Remkes reageert: ,,Dit heeft niets met demonstreren of vrijheid van meningsuiting te maken. Deze groep was doelbewust uit op het verstoren van de openbare orde. De politie heeft meermalen stevig moeten ingrijpen. Ik ben de politie dankbaar voor hun inzet.’’

Op beelden is onder meer te zien hoe agenten van de Mobiele Eenheid worden geslagen en getrapt door relschoppers. Koen Simmers, hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond, wenste alle agenten veel sterkte. ,,Ga naar huis en doe normaal”, schreef hij op Twitter, gericht aan de relschoppers. ,,Demonstreren mocht, dit is puur rellen. Een demonstratie was in eerste instantie geen probleem. Maar een evenement met DJ’s en duizenden mensen is totaal iets anders. Daarom mocht het niet doorgaan.“ Over gewonden is nog niets bekend. Wel waren rond het einde van de middag vijf personen aangehouden voor het gooien van stenen

Vele aanhoudingen op Malieveld

Rond 16.15 uur omsingelde de ME de mensen die nog aanwezig waren op het Malieveld. Vanaf de zijkanten van het terrein sloot de politie de daar nog steeds vele aanwezige demonstranten in. De ME werd ingezet om ze ‘nogmaals duidelijk te vorderen dat ze weg moeten gaan’, aldus de politie.

Alle mensen die zich in de kring van agenten bevonden, werden aangehouden, meldde AD-verslaggever Jorina Haspels. Het ging om honderden demonstranten, die rond 17.00 uur ondanks de oproepen van de politie om weg te gaan, toch nog op het terrein waren. Tussen hen ook kinderen. Bussen werden voorgereden om de arrestanten mee te nemen. Rond negenen was de politie nog steeds bezig om de mensen in te rekenen.

De actievoerders kondigden aan volgende week zondag opnieuw te gaan demonstreren, dan op het Museumplein in Amsterdam. Toen ze werden omsingeld door de politie riepen ze ‘Vrijheid’. In de roosters van de voorruiten van meerdere politie en ME-voertuigen werden bloemen gestoken. En toen de politie omriep dat de achtergebleven betogers waren aangehouden, reageerde de groep door ‘dictatuur’ te scanderen.

Online alternatief

Overigens was door de actiegroep Virus Waanzin een online alternatief voor het protest georganiseerd. Via een livestream deden de geplande sprekers hun zegje en traden de geboekte dj’s op. Ook werden alle supporters opgeroepen om voor het gemeentehuis in hun woonplaats een bos bloemen te leggen, ‘als wake voor de democratie’.

Uiterst riskant

Zulke massale bijeenkomsten zonder afstand houden en mondkapjes zijn uiterst riskant voor het coronavirus, zeggen kenners. Het virus gaat nog altijd rond in Nederland, grote evenementen kunnen dan als katalysator werken en zorgen voor extra verspreiding. Dat de protesten op de Dam en rond de Erasmusbrug begin juni niet hebben geleid tot grote uitbraken betekent niet dat evenementen gewoon weer kunnen, benadrukt ook het RIVM: ,, Hoe meer mensen je dicht bij elkaar zet, hoe groter de kans dat er veel mensen besmet raken”, zei RIVM-modellenmaker Jacco Wallinga op eerdere vragen hierover. ,,Daarbij is bron- en contactonderzoek in zo’n setting waarbij honderden of duizenden mensen bij elkaar zijn lastig. Vanwege de omvang, maar ook omdat niet bekend is wie er aanwezig is en hoe ze te bereiken zijn. Het afgelasten van evenementen en het houden van 1,5 meter afstand is heel effectief gebleken in de bestrijding, het zou onverstandig zijn om daar nu mee te stoppen.”

Video: Ruim 400 aanhoudingen na uit de hand gelopen coronaprotest Den Haag
Foto: anp

Video: Ruim 400 aanhoudingen na uit de hand gelopen coronaprotest Den Haag
Foto: ANP

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu