Ruim 400 mensen betrokken bij rellen Stuttgart

Print
Ruim 400 mensen betrokken bij rellen Stuttgart

Afbeelding: AFP

Bij rellen in de Duitse stad Stuttgart waren tussen de vierhonderd en vijfhonderd mensen betrokken, meldt de politie. Zeker 24 mensen zijn gearresteerd. Meer dan tien agenten raakten gewond bij confrontaties met de relschoppers. Ook werden meerdere winkels geplunderd.

De onrust begon toen de politie rond 23.30 uur een 17-jarige jongen controleerde vanwege mogelijke betrokkenheid bij een drugsdelict. Bijna driehonderd mensen die in het centrum op stap waren, besloten vanwege de controle de agenten te belagen met flessen en stenen.

Al snel kwamen er nog meer mensen bij en was er sprake van een groep van meer dan vierhonderd mensen. De relschoppers trokken in groepen door het centrum van Stuttgart. Ze verwoestten en plunderden winkels en vielen agenten aan.

De burgemeester van Stuttgart, Fritz Kuhn, is geschokt door wat er in de nacht van zaterdag op zondag heeft plaatsgevonden. „Een ding moet duidelijk zijn, Stuttgart is geen wetteloos gebied. Ik ben geschokt door het geweld, door het aanvallen van politieagenten en de onrust in onze stad. Het is een treurige zondag voor Stuttgart.”

Lees ook: Plunderingen en rellen in Stuttgart, agenten gewond

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Baden-Württemberg, waar Stuttgart ligt, wil dat alle relschoppers worden vervolgd. „Wat wij afgelopen nacht in Stuttgart hebben gezien, is nog nooit eerder op die manier voorgekomen in Baden-Württemberg”, aldus Thomas Strobl. De politie heeft volgens de minister een onderzoeksteam van veertig agenten op de zaak gezet. Dat team wordt ondersteund door de nationale recherche.

Zeker tweehonderd agenten uit de deelstaat werden vanwege de rellen naar Stuttgart gestuurd. De situatie was tegen het begin van de ochtend weer onder controle.