Hooligans uit heel het land maakten plannen voor Haagse rellen: ‘Ze wilden vechten met politie’

Print
Hooligans uit heel het land maakten plannen voor Haagse rellen: ‘Ze wilden vechten met politie’

Demonstranten zoeken de confrontatie met de politie bij het Centraal Station Afbeelding: ANP

De ongeregeldheden in de binnenstad van Den Haag zijn mede het gevolg van een gecoördineerde actie door voetbalhooligans uit heel Nederland. Er waren al signalen dat supporters elkaar hadden opgeroepen om vandaag te gaan vechten. Daarom stond de Mobiele Eenheid uit het hele land paraat om in te grijpen, mocht de situatie uit de hand lopen.

Dat melden goed ingevoerde bronnen aan het AD. De gemeente wil niets bevestigen en meldt zondagavond met een eigen verklaring te komen op de uit de hand gelopen coronademonstratie, die ondanks een verbod begon op het Malieveld en zich in de loop van de dag uitbreidde naar de rest van de stad.

Lees ook: Tientallen arrestaties na uit de hand gelopen coronademonstratie in Den Haag

Volgens een politiebron gaat het hier om zeer zware hooligans uit de ergste categorie. ,,Gasten die een enorme kick krijgen van vechten met de politie. Zij willen maar één ding en dat is de maatschappij ontwrichten. Toen zij hoorden dat de demonstratie in Den Haag niet door mocht gaan, begonnen supporters van allerlei clubs zich steeds meer te roeren op allerlei kanalen om zondag de stad onveilig te maken.”’

Karatetrappen

De Mobiele Eenheid stond om die reden uit voorzorg al klaar om snel in te grijpen. ,,De eenheid is hier goed op voorbereid en ook goed voor opgeleid.” Beelden die op sociale media circuleren, tonen uiterst agressieve vechtersbazen die veelal met karatetrappen agenten proberen te verwonden. ,,Het zijn afschuwelijke beelden, die vaak ook nog eens door hen gemanipuleerd worden. Eventjes knippen hier en daar, zodat de context uit het verhaal wordt getrokken. Die gasten deinzen nergens voor terug.”

Er zijn nog steeds veel mensen op de been in Den Haag. Met het waterkanon en politie te paard worden de hooligans teruggedreven naar het nabijgelegen Malieveld. Meer dan honderd personen zijn aangehouden. Het gaat om mensen die rond 17.00 uur ondanks oproepen van de politie om weg te gaan, toch nog op het terrein waren toen de ME de aanwezigen omcirkelde.

Video: AD

Binnen die cirkel is iedereen aangehouden, daar zijn ook kinderen bij. Bussen zijn voorgereden om de arrestanten mee te nemen. Eerder zijn ook vijf personen aangehouden bij Den Haag CS wegens het gooien van stenen, meldt de politie.

Malieveld

Burgemeester Johan Remkes verbood vrijdagmiddag een demonstratie op het Malieveld van Virus Waanzin tegen de coronamaatregelen omdat het daar te druk zou worden en mensen niet goed afstand zouden kunnen houden. Desondanks kwamen er toch betogers naar Den Haag. Uiteindelijk besloot Remkes rond 13.00 uur een korte demonstratie toe te staan, tot 13.30 uur. Maar daarna bleven nog veel mensen hangen op het Malieveld.

De actievoerders kondigden aan volgende week zondag opnieuw te gaan demonstreren, dan op het Museumplein in Amsterdam. Toen ze werden omsingeld door de politie riepen ze ‘Vrijheid’. In de roosters van de voorruiten van meerdere politie en ME-voertuigen werden bloemen gestoken. En toen de politie omriep dat de achtergebleven betogers waren aangehouden, reageerde de groep door ‘dictatuur’ te scanderen.