Start proces tegen Thijs H: deskundigen bevraagd over ontoerekeningsvatbaarheid

Print

Serge Weening en Phil Boonen over zaak Thijs H.. Video: De Limburger

Brunssum / Heerlen / Hoensbroek -

In hoeverre zijn de drie moorden op willekeurige wandelaars in mei vorig jaar Thijs H. (28) uit Brunssum aan te rekenen? Die vraag staat centraal in het vijfdaagse proces tegen de student dat maandagmorgen is begonnen.

Volg de ontwikkelingen in de rechtszaal live via de Twitterfeed van Claire van Dyck onderaan dit bericht.

De deskundigen van de psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum die hem onderzochten, zullen de komende twee dagen toelichten waarom zij oordelen dat hij handelde vanuit een psychose en volledig ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van de moorden. Zij adviseren de rechtbank tbs met dwangverpleging op te leggen. H. bekende uiteindelijk de moorden op Etsuko (56) in de Scheveningse bosjes en Diny (63) en Frans (68) op de Brunssummerheide in een psychose te hebben gepleegd. Hij zei opdrachten en berichten daartoe te hebben gekregen.

Lees verder onder de foto.

Start proces tegen Thijs H: deskundigen bevraagd over ontoerekeningsvatbaarheid
Foto: Harry Heuts

Lees ook: Thijs H. en de drie moorden: was het duistere dwang of toch opzet?

Het Openbaar Ministerie (OM) en de nabestaanden plaatsen vraagtekens bij die ontoerekeningsvatbaarheid. Die twijfels zijn onder meer ingegeven door gevonden zoektermen op zijn computer – ‘hoe moet je je gedragen als een psychopaat’ en ‘hoe kun je professionals als rechters en politie om de tuin leiden’. Voordat H. de moorden bekende, ontkende hij, beriep zich op zijn zwijgrecht en zei geheugenverlies te hebben. Het OM vraagt zich af of H. de psychose veinsde of deze mede zelf heeft veroorzaakt door gebruik van drugs en medicijnen die niet waren voorgeschreven. De PBC-deskundigen – een psycholoog en een psychiater - zullen daar maandag over worden bevraagd door justitie, verdediging en de rechters.

De nabestaanden en ook Thijs H. zelf overwegen de Zuid-Limburgse ggz-instelling Mondriaan, waar H. in behandeling was, aansprakelijk te stellen. De nabestaanden willen kunnen beschikken over het volledige rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om dat te kunnen beoordelen, zegt hun advocaat Phil Boonen.

Lees ook: Zaak-Thijs H.: ook vragen Openbaar Ministerie over telefoon en psychiater

Slechts een deel van de het onafhankelijk onderzoek dat Mondriaan op last van de Inspectie heeft ingesteld naar de behandeling van H. is gepubliceerd. Het oordeel was onder meer dat H. ‘onvoldoende is gemonitord’ en zijn behandelaars om de tuin lijkt te hebben geleid.

De ouders van H. hebben de dagen voor de moorden op de Brunssummerheide twee keer aangeklopt bij Mondriaan met zorgen over het verwarde gedrag van hun zoon en hebben, naar eigen zeggen, verzocht hem op te nemen. De nabestaanden van de Heerlense slachtoffers vragen zich af of de moorden op de Brunssummerheide te voorkomen waren geweest indien de behandelaars Mondriaan anders hadden beslist. Ook de Haagse nabestaanden hebben vraagtekens bij de rol van de geestelijke gezondheidszorg, zegt hun advocaat Sebas Diekstra.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen