Verdachte Reading stak om zich heen in vriendengroep: ‘Van de een naar de ander’

Print
Verdachte Reading stak om zich heen in vriendengroep: ‘Van de een naar de ander’

Agenten sloten gisteren de toegang tot het park in Reading af. Afbeelding: EPA

De man die zaterdag om zich heen stak in een park in het Britse Reading, is de 25-jarige Libiër Khairi Saadallah. Hij zou eerder al op de radar van veiligheidsdienst MI5 hebben gestaan, zo meldt de BBC.

Volgens ooggetuigen van het drama dat drie mensen het leven kostte en waarbij drie anderen ernstig gewond raakten, stak de verdachte tegen de klok in om zich heen in een groep van tien vrienden. ,,Als hij iemand raakte, ging hij door naar de volgende, en daarna weer naar een ander.’’

Verdachte Reading stak om zich heen in vriendengroep: ‘Van de een naar de ander’
In het park werd onderzoek gedaan. Foto: AFP

De Britse politie bestempelde de steekpartij zondag als een terreurdaad. Verschillende Britse media melden dat de verdachte de 25-jarige Khairi Saadallah is. De Libische asielzoeker, woonachtig in Reading, zit nog steeds vast. De politie beschouwt hem als de enige verdachte en beschuldigt hem van meervoudige moord.

Saadallah liep zaterdag een park in Reading - 65 kilometer ten westen van Londen - in. Inwoners genoten er van de avondzon. Omdat de cafés nog dicht zijn vanwege de geldende coronamaatregelen, ontmoeten vriendengroepen elkaar in Engeland in de parken. Volgens een ooggetuige van persbureau Reuters schreeuwde de man plots, rende hij naar een groep van acht tot tien vrienden en begon op hen in te steken. ,,Hij ging tegen de klok in in het rond. Als hij er een raakte, ging hij door naar de volgende. Die stak hij en dan ging hij weer door naar een ander. En die stak hij dan ook weer.’’ De man zag het ‘grote mes’ in de handen van de dader.

Lees ook: Terreuraanval in Britse stad Reading: man steekt drie mensen dood

De politie kreeg iets voor zeven uur ’s avonds een melding binnen. Uiteindelijk wisten ongewapende agenten de man zo’n vijf minuten na het drama te overmeesteren. De politie bestempelt de agenten als ‘ongelooflijk moedig’ en het incident als ‘een gruweldaad’.

Verdachte Reading stak om zich heen in vriendengroep: ‘Van de een naar de ander’
De woning van de asielzoeker in Reading werd door de politie doorzocht Foto: AFP

Radar

De Britse veiligheidsdienst MI5 had de verdachte van de aanslag vorig jaar korte tijd in het vizier. De dienst kreeg Saadallah in het oog, omdat hij plannen zou hebben om naar Syrië te gaan. Wat hij daar precies wilde doen, is niet zeker, maar mogelijk wilde hij zich aansluiten bij een terroristische groepering. Na onderzoek vond de veiligheidsdienst dat er geen verdere dreiging uitging van de man en werd de zaak gesloten.

Volgens Britse media was Saadallah (25) net uit de gevangenis. Hij zou er twee maanden hebben gezeten voor het belagen van een medewerker van een van de hulpdiensten. Ook werd hij vorig jaar een keer beschuldigd van het belagen van een rechter die hem in een andere zaak had veroordeeld.

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en nabestaanden. Hij zei ook dat moet worden gekeken welke lessen hieruit getrokken kunnen worden.

Verdachte Reading stak om zich heen in vriendengroep: ‘Van de een naar de ander’
Foto: AD/Reuters