Verspreidingssnelheid schiet omhoog in Duitsland: ‘Dit is niet het moment om te feesten’

Print
Verspreidingssnelheid schiet omhoog in Duitsland: ‘Dit is niet het moment om te feesten’

Afbeelding: AFP

De R-waarde van het coronavirus, de snelheid waarop het virus zich kan verspreiden, is opnieuw sterk gestegen in Duitsland en gaat van 1,79 naar 2,88. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Robert Koch Instituut, zeg maar het Duitse RIVM. Het cijfer is gebaseerd op een gemiddelde van vier dagen, en toont dat het virus er nog niet is ingeperkt.

Vrijdag lag de factor nog op 1,06. Deze fikse stijging is een domper voor het land, dat het tot nu toe beter leek te doen dan andere Europese landen dankzij de vroege en wijdverspreide testmethodes.

Lees ook: Geen nieuwe lockdown in Noordrijn-Westfalen

Een voortplantingssnelheid, of R-waarde, van 2,88 betekent dat wanneer 100 mensen het virus hebben opgelopen, zij nog eens 288 andere mensen zullen besmetten. Wanneer autoriteiten het coronavirus willen indammen, moet die besmettingswaarde onder de één zakken, anders neemt de epidemie weer in kracht toe. Ter vergelijking, de R-waarde in Nederland ligt momenteel op 0,56.

Lokale uitbraken

Volgens het RKI is het hoge cijfer voornamelijk gerelateerd aan enkele lokale uitbraken. Vooral de uitbraak in het aan Limburg grenzende Noordrijn-Westfalen speelde een grote rol in de toename van het R-getal, aldus het RKI. Meer dan duizend medewerkers in een vleesverwerkend bedrijf raakten er besmet. Lokale uitbraken hebben een grote invloed op de R-waarde omdat het aantal besmettingen in Duitsland over het algemeen laag is, nuanceert het gezondheidsinstituut nog.

In totaal telt Duitsland reeds 190.359 bevestigde besmettingen en 8.885 doden. In het land zijn het afgelopen etmaal 537 besmettingen vastgesteld. Rond de 175.000 Duitsers zijn inmiddels hersteld van het longvirus. Het afgelopen etmaal registreerde het RKI drie sterfgevallen als gevolg van corona.

‘Ernstig waarschuwingssignaal’

,,Duitsland wordt geconfronteerd met een eerste ernstig waarschuwingssignaal dat alle Europese landen eraan moet herinneren dat de COVID-19-epidemie elke gelegenheid zal benutten om haar kracht te herwinnen”, reageert viroloog Emmanuel André op Twitter.

,,Dit is niet het moment om te feesten... we zouden veel verliezen!”, waarschuwt André.