Politieagent ‘rijdt voor de grap op bekende in’, slachtoffer doet aangifte

Print
Politieagent ‘rijdt voor de grap op bekende in’, slachtoffer doet aangifte

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP XTRA

Een Eindhovenaar heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag door de politie. Een agent zou doelbewust op hem (33) zijn ingereden in het voetgangersgebied van het centrum, zegt zijn advocaat Yannick Quint. De man die aangifte doet is ‘een bekende van justitie’.

Volgens de pleiter heeft de politie gezegd dat het een vergissing was en dat het om ‘een geintje’ ging. De zaak ligt momenteel bij het Openbaar Ministerie die bekijkt wat er precies is gebeurd. De politie betreurt dat het is gebeurd, maar doet verder geen mededelingen.

Boos

Volgens de aangifte liepen de man en een neef tijdens koopavond begin mei op de Demer in Eindhoven toen een politiewagen voorbij kwam. Deze draaide bij de Piazza om, gaf plots gas en reed recht op hen af. Toen de man aangifte wilde doen kreeg hij naar eigen zeggen te horen dat de agent de man voor iemand anders aanzag, met wie hij een geintje wilde uithalen. Excuses zijn niet gemaakt.

Quint is boos omdat het vorige week opnieuw mis ging, diep in de nacht in de wijk De Bennekel waar de politie een huurwagen controleerde. Toen de Eindhovenaar, waarop bij een eerder voorval volgens hemzelf dus was ingereden, aan kwam lopen meldden agenten dat ze zijn ID-bewijs wilden zien. Omdat hij daar geen zin in had werd hij aangehouden. De man verzette zich en werd hierop hardhandig aangepakt door de politie, hoewel hij riep dat hij geen lucht kreeg.

Schoolvoorbeeld

Dat is gefilmd door een bodycamera, maar de beelden zijn te donker om het voorval goed te kunnen zien. Opnieuw zou de politie, volgens Quint, een fout hebben gemaakt en hebben toegegeven. Hij noemt het een schoolvoorbeeld van etnisch profileren: ,,Cliënt deed niets fout maar werd toch staande gehouden. Dat kan niet anders zijn dan vanwege zijn afkomst.”

De politie zegt dat er alle aanleiding was de man te controleren, dat dat volgens de regels gebeurde en dat hij de volgende ochtend is vrijgelaten zonder verdere vervolging.

De man is in het verleden veroordeeld voor drugs- en geweldzaken en het bedreigen en beledigen van agenten.