Hute-te-tuut

Over...anders nog iets?

Print
Over...anders nog iets?

Afbeelding: Ruth Schouwenberg

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Anders nog iets? Die vraag heb ik ontelbare keren gehoord in onze slagerij. Een pond braadworst, een ons hamworst, alstublieft, anders nog iets? Ik moet hier vaak aan denken als ik vandaag de dag alle mekkeraars en jengelaars, mierenneukers en zeurkousen hoor in veel te veel praatprogramma’s. De een zeurt over Michiel de Ruyter, de ander over stikstof. Weer een ander over de tweede golf coronabesmettingen, vakantie in het buitenland of demonstraties. Begrijp me goed, ook ik discussieer graag over van alles en nog wat, maar de praatprogramma’s komen me onderhand de babbelaar uit. Het is toch niet allemaal kommer en kwel in dit land. Waar is de zelfspot gebleven, de humor en de relativering?

OP1 had een gesprek over Black Lives Matter. Er zaten twee vrouwen aan tafel met een donkere huid en kroeshaar. Toevallig had de een ‘n ringetje door haar neus en de ander droeg twee grote oorringen. Ik moet dan toch even lachen om dat stereotype beeld en met de hand op mijn hart, zonder kwade bedoelingen. Een Indiaan tekenden we vroeger met verentooi, een Chinees met spleetogen, een Eskimo met bontmuts, een Mexicaan met sombrero, een Duitser met bier en ‘Bratwurst’, een Fransman met wijn en stokbrood, een Hollander op klompen en een Afrikaan met oorringen. Hartstikke duidelijk en ik heb er nooit iets racistisch achter gezocht.

Iedereen, dik, dun, lang, klein, bruin, wit, blond, zwart, rood, scheel, konijnentanden of flaporen, is weleens geplaagd (iets anders dan pesten of buitensluiten) met zijn uiterlijk. Ik had als kind een beugel, een brilletje waarvan een glas afgeplakt met een zwart (sorry) lapje, sproeten, mager lijf, ‘twee erwtjes op de plank’ en pemelhaar. Anders nog iets? Nee, maar niet leuk als je broers met hun vrienden daar gniffelend commentaar op leverden. De beste remedie was -en is nog steeds, erom lachen, de opmerkingen negeren of als nodig, de bal terugkaatsen. Kinderen moeten weerbaar worden gemaakt en weerbaar is iets anders dan brutaal.

De fouten uit de slavernijtijd kunnen we niet terugdraaien door nu beelden neer te halen of te bekladden. Leer de kinderen van jongs af aan dat iedereen gelijkwaardig is en geef zelf het goede voorbeeld. Anders niets. Racisme is verwerpelijk, maar met het krampachtig omzeilen van allerlei ‘zwarte’ woorden zoals bijvoorbeeld moorkop en het geen grappen meer kunnen maken over wie of wat dan ook, wordt de wereld wel erg zwart/wit.

Reacties: schouwdings@hetnet.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen