Voetbalsupporters stemmen tegen eredivisie op zondagavond

Print
Voetbalsupporters stemmen tegen eredivisie op zondagavond

Beeld uit de derby VVV-Fortuna in het afgelopen seizoen. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Voetbalsupporters zien wedstrijden in de eredivisie op zondagavond echt niet zitten. Van de bijna 8000 mensen die een enquête van het Supporterscollectief Nederland hebben ingevuld, vindt ruim 80 procent zondagavond 20.00 uur een “zeer slecht tot slecht” aanvangstijdstip. De populairste tijdstippen voor voetbalwedstrijden onder supporters zijn zaterdagavond 19.45 en zondagmiddag 14.30 uur.

De eredivisieclubs willen dat zondagavond 20.00 uur als vast speelmoment wordt opgenomen in het competitieprogramma. Afgelopen seizoen werd dat tijdstip af en toe al gebruikt, zodat clubs die op de donderdag ervoor in Europa actief waren zolang mogelijk rust kregen. Het plan van de clubs viel echter slecht bij de fans.

Minachting

,,Het is minachting van de supporters, die in de crisis massaal hun seizoenkaart verlengden”, zei het Supporterscollectief, waar fans van vrijwel alle profclubs bij zijn aangesloten, vorige week al. ,,Wij zijn overspoeld met boze reacties van supporters. We zijn tot op heden ook niet betrokken bij deze plannen. De supporters die de clubs onvoorwaardelijk steunen, dreigen nu stank voor dank te krijgen.”

De enquête werd het vaakst ingevuld door supporters van Ajax, gevolgd door AZ, Feyenoord en FC Groningen. Ruim 70 procent van de fans die meewerkten aan het onderzoek hebben een seizoenkaart gekocht voor het voetbaljaar 2020-2021.