Van nul tot nu

Een gemeenschapshuis voor Gulpen

Print
Een gemeenschapshuis voor Gulpen

Het timpaan van het gemeenschapshuis in Gulpen. Afbeelding: archief Heemkundevereniging Galopia

Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen / Diependal -

Het is 1974: In Gulpen ontbreekt het aan een gemeenschapshuis. Het patronaatsgebouw, gelegen op de Kiebeukel en gebouwd in 1919-1920 is niet meer geschikt als verenigingsgebouw.

Eén herinnering aan dit gebouw: In 1919 werd van hieruit het eerste Nederlandse radioprogramma uitgezonden. In het patronaat demonstreerde Pater Lemmens uit de Del ‘Een kastje vol geluid…’ Zo schrijft Harry Gielen in het boek Limburgs binnenland. Na veel gepiep en gekraak in alle toonaarden werden ook menselijke geluiden – althans wat daarop leek – voortgebracht.

Er waren in de jaren die hierop volgden een aantal ruimtes ontstaan die ook dienden als verenigingszaal. Maar er ontstond een groots opgezet plan. De pastorie en kosterswoning aan de Rosstraat zou kunnen worden gesloopt en daar zou dan voldoende ruimte ontstaan om een multifunctioneel verenigingsgebouw neer te zetten.

Nieuwbouw

De Limburger van 30 oktober 1975 vermeldt dat dit gebouw mogelijk een monument is en afbraak wordt hierdoor verboden. Maar er wordt heel veel over vergaderd en de De Limburger weet op 7 augustus 1976 te melden dat de plannen toch doorgaan. Tevens wordt vermeld dat er een subsidie van drie miljoen gulden toegekend zal worden. Het gebouw zal een verenigingslokaal bevatten met een capaciteit voor ongeveer 600 personen. Daarbij zijn er nog kleinere ruimtes die als vergaderruimten kunnen dienen. Tevens een ruimte voor een peuterspeelzaal, een leeszaal-bibliotheek en een het postkantoor zal er in komen.

Exploitatie

Maar de exploitatievorm van het nieuwe complex zijn de gesprekken nog niet afgerond. Het voorlopig stichtingsbestuur zal onder voorzitterschap van de heer Hub Jongen in ieder geval de zaken gedurende de bouw verder mee begeleiden.

Op zondagmiddag staat de maquette van het complex ter bezichtiging voor iedereen in de raadszaal van het gemeentehuis. Op donderdag 12 augustus 1976 verschijnt het definitieve bericht in het Limburgs Dagblad. Het sloopbedrijf J. Crijns uit Amby is begonnen met de sloop van de pastorie en de kosterswoning. In september zal begonnen worden met de bouw van het trefcentrum annex bibliotheek en postkantoor. Deken dr. F. Hennissen is inmiddels verhuisd naar een woning aan de Parallelweg in Gulpen.

Het timpaan dat boven de toegangsdeur van de pastorie was geweest zal ook tegen de muur van het nieuwe trefcentrum worden geplaatst.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen