Grote cirkel van schachten ontdekt bij Stonehenge

Print
Grote cirkel van schachten ontdekt bij Stonehenge

Het mysterieuze monument Stonehenge. Afbeelding: AD

Archeologen hebben een brede cirkel van diepe schachten ontdekt rond een oude nederzetting in de buurt van Stonehenge. De ontdekking opent wellicht nieuwe inzichten naar de oorsprong en betekenis van het mysterieuze, prehistorische monument in Engeland, zeggen de onderzoekers.

De stenen cirkel in Stonehenge, waarvan de betekenis ondanks decennia van onderzoek nog onbekend blijft voor wetenschappers, is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Groot-Brittannië en een trekpleister voor toeristen en mensen die op zoek zijn naar spirituele verbindingen met de natuur.

De nieuwe ontdekking, beschreven als „verbazingwekkend” door een team van archeologen van meerdere universiteiten die aan het project hebben deelgenomen, toont een cirkel van schachten met een diameter van 2 kilometer rond de nederzetting Durrington Walls.

‘Ongekende vondst’

De archeologische vindplaats ligt ongeveer 3 kilometer ten noordoosten van Stonehenge op Salisbury Plain, en er zijn aanwijzingen dat de schachten dateren uit dezelfde periode, zo’n 4500 jaar geleden. „Dit is een ongekende vondst van grote betekenis in het Verenigd Koninkrijk”, zei Vincent Gaffney, een van de archeologen die het project leidt.

„Onderzoekers van Stonehenge en zijn landschap zijn verbaasd over de schaal van het bouwwerk en het feit dat het tot nu toe niet was ontdekt”, zei hij.

Nooit verwacht

Gaffney zei dat de cirkel van schachten, elk ongeveer 10 meter breed en 5 meter diep, de wens van neolithische gemeenschappen toont om hun geloofssystemen vast te leggen op manieren en op een schaal die onderzoekers nooit hadden verwacht.

De ontdekking werd gedaan zonder dat er opgravingen nodig waren, met behulp van teledetectietechnologie en bemonsteringen.

„Ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel moeite het moet hebben gekost om zulke grote schachten te graven met gereedschap van steen, hout en botten”, zei Gaffney.