Rutte: ‘doorgesnoven hooligans’ misbruikten demonstratie Den Haag

Print
Rutte: ‘doorgesnoven hooligans’ misbruikten demonstratie Den Haag

Demonstranten zoeken de confrontatie met de politie bij het Centraal Station. Afbeelding: ANP

„Doorgesnoven hooligans” hebben volgens premier Mark Rutte misbruik gemaakt van de demonstratie tegen de coronamaatregelen, die zondag plaatsvond op het Malieveld in Den Haag.

Daar werden ongeveer vierhonderd demonstranten opgepakt, nadat er onder meer stenen waren gegooid naar de ME. De premier zegt wel begrip te hebben voor de overige demonstranten. „Er stonden vooral oprecht bezorgde mensen. Dat respecteer ik zeer.” Hij wil zelf ook graag dat Nederland de 1,5 meterregel kan loslaten. Toch gaat dat volgens hem niet, omdat het virus „zit te wachten tot wij verslappen”.

Lees ook: Video: Ruim 400 aanhoudingen na uit de hand gelopen coronaprotest Den Haag

Rutte benadrukt dat het recht op demonstreren nog steeds bestaat. „Dat is een groot goed. Iedereen heeft dat volste recht, of je nu tegen de coronamaatregelen demonstreert of tegen racisme. Maar je moet je wel aan die 1,5 meter afstand houden.”

Nog 10 tot 15 mensen vast na demonstratie in Den Haag

Van de ongeveer vierhonderd mensen die de politie zondag op en rond het Malieveld in Den Haag rond een betoging had aangehouden, zitten nog tien tot vijftien mensen vast. Zij zitten in verzekering omdat ze worden verdacht van zwaardere feiten, zoals openlijke geweldpleging.

De rest van de aangehouden personen is na verhoor heengezonden met een afdoening op basis van de Wet openbare manifestaties (Wom). De politie is tot laat in de nacht van zondag op maandag bezig geweest met het afhandelen van het grote aantal arrestanten, laat een woordvoerder weten. Een grote groep was zondagavond al vrijgelaten.

De politie kan nog niks zeggen over de achtergrond van de arrestanten. Ook niet of er voetbalsupporters onder zitten. „Over dat laatste doen we geen mededeling”, aldus de woordvoerder. De politie meldde zondag dat er ook voetbalsupporters naar het Malieveld waren gekomen.

Hoewel de grote demonstratie tegen de coronamaatregelen waarbij tienduizend bezoekers werden verwacht, werd verboden kwamen er zondag toch demonstranten naar het Malieveld. Nadat burgemeester Johan Remkes zondag een korte betoging toestond omdat de aanwezigen voldoende afstand konden houden vanwege het coronavirus, bleven mensen hangen op het terrein en werd het onrustig op het Malieveld. Ook greep de ME in toen een groep betogers, volgens de politie voetbalsupporters, bij Den Haag CS de confrontatie zocht met de politie.

De mobiele eenheid voerde meerdere charges uit en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu