Zeg het maar...

‘Verhalen uit het leven gegrepen, daar gaat het om’

Print
‘Verhalen uit het leven gegrepen, daar gaat het om’

Pastoor Kreuwels vlogt bij de Mariakapel bij Abdij Rolduc. Afbeelding: Peter Trompetter

Kerkrade / Eygelshoven -

Pastoor Hans Kreuwels uit Kerkrade zet vrijwel dagelijks een inspirerende vlog op YouTube. Hij hoopt dat mensen er kracht uit putten.

Een vloggende pastoor, daar zijn er niet zo veel van. Vertel eens.

„Zo’n twee jaar geleden ben ik begonnen met het opnemen van korte preken. We leven in een digitale wereld en dan moet je daar naartoe waar de mensen zijn. Dat is op internet en social media. Daarbij is het nu lastig om elkaar op de gebruikelijke manier te ontmoeten. Eucharistievieringen, een doop of ziekenbezoek zijn door de coronamaatregelen allemaal aan banden gelegd. Alleen in extreme gevallen, bijvoorbeeld wanneer iemand stervende is, mag ik de ziekenzalving doen.”

Heeft het coronavirus het vloggen in een stroomversnelling gebracht?

„Dat heeft het inderdaad. Ik vroeg me af hoe ik de mensen in deze tijd kan bereiken. Vandaar dat ik het vloggen en het maken van filmpjes heb uitgebreid. Zo kunnen mensen de eucharistieviering zeven dagen per week via een livestream volgen. Aan het eind van de middag zet ik een gezongen avondgebed en een gesprekje over het evangelie van de dag op YouTube.”

Wat moet ik me voorstellen bij een gesprekje over het evangelie?

„Dat zijn mini-interviews waarin mensen in een paar minuten iets over hun eigen leven vertellen. De invulling daarvan varieert. De preekjes zijn niet bedoeld als zwaar theologische verhandelingen, maar juist uit leven gegrepen. Ik sta verbaasd hoe gelovig mensen zijn. Niet alleen in hun beleving, maar ook in concrete daden. Ik probeer iedere keer op een andere plek te vloggen. Bij mensen thuis of op straat.”

Welke mensen vertellen hun verhaal voor de camera?

„Dat is de gewone (niet) parochiaan. Ik probeer zelf uit beeld te blijven, omdat het om de mensen gaat die ik interview. Dat kan een oudere dame zijn die de rozenkrans bidt voor haar kleinkinderen, maar ook jongeren die niet gelovig zijn of iemand die vertelt dat hij naar een bijbelcursus gaat. Er zitten ook heel schrijnende verhalen tussen, zoals een moeder die haar zoon heeft verloren door verdrinking. Dat was een onbeschrijflijk verdriet. Tegelijkertijd vond ze in het geloof de kracht om verder te gaan, terwijl er als het ware een stuk uit haar hart is gerukt. Zo’n getuigenis zegt honderd keer meer dan een pastoor die in de mis zijn preek opleest.”

Stopt u na de coronacrisis met het live uitzenden van de mis?

„Ik denk dat we als kerk de mogelijkheden die er op dit gebied zijn tot nog toe te weinig hebben gebruikt. We gaan door met het live streamen van de mis, ook na de coronacrisis. Gemiddeld zit er op doordeweekse dagen een handjevol mensen in de kerk, via de livestream kijken er drie- tot vierhonderd mensen mee. In het weekend hebben we gemiddeld dertig kerkgangers en zo’n duizend kijkers via internet. We bereiken mensen, zoals zieken en bejaarden die niet in staat zijn om naar de kerk te komen.”

U hoopt uiteraard dat de kerken straks weer vol zitten.

„Wat ik belangrijk vind, is dat mensen in deze moeilijke tijd een weg vinden om verder te kunnen. Ik denk dat de boodschap van de kerk daarbij tot hulp kan zijn. Veel mensen die de vlogjes bekijken komen waarschijnlijk nooit in de kerk, maar wanneer ze er moed en kracht uit putten, heb ik mijn doel meer dan bereikt.”

De filmpjes van pastoor Hans Kreuwels staan op YouTube (pastoor-vlogger hans kreuwels).

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen