Nieuwe Canon van Nederland: Oranje Leeuwinnen en koninklijke excuses erin, Willem Drees eruit

Print
Nieuwe Canon van Nederland: Oranje Leeuwinnen en koninklijke excuses erin, Willem Drees eruit

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) na het ontvangen van de nieuwe Canon van Nederland in Arnhem. Afbeelding: ANP

De Canon van Nederland, een chronologische overzicht van de Nederlandse geschiedenis in 50 gebeurtenissen, is vernieuwd. Alle teksten van de uit 2006 stammende ‘vensters’ zijn herschreven en tien onderwerpen werden vervangen door nieuwe.

Zo is de eerste naoorlogse premier Willem Drees (1886-1988) vervangen door minister van Staat Marga Klompé (1912-1986), die de eerste Algemene Bijstandswet op haar naam schreef. De canon eindigt nu met een foto van het vrouwenvoetbalteam in het nieuwe venster Het Oranjegevoel. De regio krijgt aandacht in onder meer de vensters Kolen en Gas en Jeroen Bosch. Suriname en de Nederlandse Antillen hebben twee eigen vensters gekregen. Ook zijn de excuses die koning Willem-Alexander in Indonesië maakte, opgenomen in een venstertekst.

De vernieuwde canon werd maandagmorgen in Arnhem gepresenteerd aan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. ,,De nieuwe canon is niet beter, maar anders”, aldus hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis James Kennedy, voorzitter van de commissie die de oude canon herijkte. Die eerste Canon van Nederland, vervaardigd in opdracht van de Nederlandse staat, kreeg na het verschijnen flinke kritiek. Zo vonden critici dat vrouwen te weinig aan bod kwamen. Anderen meenden dat de canon wel erg op het gewest Holland was geïnspireerd. ,,Limburg is niet eens een voetnoot in de Nederlandse geschiedenis”, aldus die provincie destijds.

Lees verder onder de foto.

Nieuwe Canon van Nederland: Oranje Leeuwinnen en koninklijke excuses erin, Willem Drees eruit
Foto: ANP

Kennedy: ,,Toen universiteitshoogleraar Frits van Oostrum de eerste canon in 2006 samenstelde, was er nog geen sprake van een Brexit of aardgasproblemen in Groningen. Michiel de Ruyter werd nog onbekommerd zeeheld genoemd. De hedendaagse samenleving kijkt ook anders aan tegen bijvoorbeeld gender of diversiteit. Maar er zullen nu weer groepen zijn die zich niet herkennen. De geschiedenis staat niet stil. Daarom zou de canon elke tien jaar herijkt moeten worden”, aldus de voorzitter van de herijkingscommissie.

Onderwijs

De Canon van Nederland wordt veel gebruikt in het primair en voortgezet onderwijs. Daarom zijn de teksten nu op drie leesniveaus geschreven. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft een apart gebouw voor de canon. Daarnaast zijn er dertig ‘canonmusea’ in Nederland.