Tijgermug niet meer gezien in Valkenburg, diertje lijkt uitgeroeid

Print
Tijgermug niet meer gezien in Valkenburg, diertje lijkt uitgeroeid

De tijgermug. Afbeelding: NVWA

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Het is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschijnlijk gelukt om de tijgermug in Valkenburg uit te roeien.

Bij een nacontrole in de buurten waar de mug vorig jaar werd gesignaleerd zijn geen exemplaren meer aangetroffen. Wethouder Carlo Vankan van stedelijke ontwikkeling gaat er dan ook vanuit dat de tijgermug daar niet meer voorkomt.

Autobanden

Eitjes van de tijgermug zijn via geïmporteerde producten op diverse plaatsen in Nederland terechtgekomen. Vooral oude autobanden zijn daarbij een groot risico, blijkt uit onderzoek. Als die vervolgens nat worden, kunnen larven uit die eitjes kruipen.

In Valkenburg werd de tijgermug in 2019 op enkele plaatsen gezien. Inspecteurs van de NVWA hebben die plekken behandeld met een middel dat de larven van de tijgermuggen doodt, zodat er geen vitale populatie ontstaat die moeilijk weg te krijgen is.

Lees ook: Aziatische tijgermug gesignaleerd in het Heuvelland

In het voorjaar hebben de inspecteurs de verdachte plekken opnieuw bezocht. Door de zachte winter bestond de kans dat larven de koude periode hadden overleefd. Daarom werden die plaatsen opnieuw behandeld.

Dengue

Die aanpak heeft gewerkt, constateert Vankan: „Bij de nacontrole zijn geen sporen van de tijgermug meer gevonden.” De tijgermug kan als enige muggensoort gevaarlijke tropische ziektes als zika en dengue overbrengen op mensen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu