Boeren in actie tegen wateroverlast in Thull

Print
Boeren in actie tegen wateroverlast in Thull

Wynand Vogels is een van de drie boeren die samenwerken om wateroverlast in Thull te voorkomen. Hij beheert ook een kampeerboerderij. Afbeelding: Rob Oostwegel / archief De Limburger

Schinnen -

Drie boeren nemen maatregelen om regenwater op hun land langer vast te houden.

Daarmee willen Rob Eggen, Bert Merx en Wynand Vogels bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast in Thull. Ze leggen onder meer buffers en dammetjes aan en planten hun aardappelen en bieten zo dat water niet te snel wegstroomt. Daardoor wordt de kans op overstromingen na felle regens kleiner en is het water in perioden van droogte nog te gebruiken.

Lees ook: Massaal water bufferen tegen droogte

De samenwerking hangt samen met het programma ‘Water in Balans’ van het waterschap, ‘boerenbond’ LLTB en natuurbeheerders. De bedoeling is op de plateaus en de hellingen per vierkante meter circa 10 millimeter extra water vast te houden. Door de klimaatverandering regent het vaker hevig, waardoor dorpen als Thull last hebben van natte voeten en modder.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen