Rechten

Uitkomst pensioenakkoord voor deelnemers nog jaren ongewis

Print
Uitkomst pensioenakkoord voor deelnemers nog jaren ongewis

Wouter Koolmees licht het pensioenakkoord toe. Afbeelding: ANP

Gepensioneerden en werkenden moeten nog jaren wachten voordat zij precies weten hoe het nieuwe pensioenstelsel voor hen uitpakt.

Dat blijkt uit stukken over het onlangs gesloten pensioenakkoord die minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het is de bedoeling dat pensioenfondsen uiterlijk op 1 januari 2026 de overstap maken. Daarvoor moeten zij een transitieplan indienen waarin onder meer staat hoe de eerder opgebouwde rechten van deelnemers worden ‘vertaald’ naar het nieuwe stelsel, en hoe eventuele nadelige gevolgen voor bepaalde groepen worden gecompenseerd.

Pas nadat de plannen aan toezichthouder DNB zijn voorgelegd, komt een communicatieplan in zicht om de deelnemers te informeren over individuele uitkomsten van de overstap. Zij krijgen dan te horen wat hun pensioen zou zijn volgens het oude stelsel, en wat het wordt onder het nieuwe. Dat gebeurt naar verwachting pas in 2024.

Koolmees wilde de stukken pas vrijgeven na een definitief akkoord van de sociale partners. Maar ’s lands grootste vakbond FNV stelde afgelopen vrijdag de stemming door het ledenparlement met twee weken uit. Op aandringen van de Tweede Kamer heeft de bewindsman de stukken alsnog eerder openbaar gemaakt.