Tentamen 1200 eerstejaars UM ongeldig na frauderen

© ANP

Een belangrijk tentamen van 1200 eerstejaars studenten van de economiefaculteit van de Universiteit Maastricht is ongeldig verklaard. Studenten hebben tijdens de toets online onderling gecommuniceerd over de antwoorden.

Benti Banach

Aan de basis van de fraude ligt een fout van de UM zelf. Bij een tentamen met meerkeuzevragen worden normaal alle vragen en antwoorden door elkaar gehusseld. Iedere student krijgt dan hetzelfde tentamen maar met een andere volgorde. Bij ‘quantative methods 2’ op 12 juni is dat nagelaten. „Daarvoor moet je een programma in werking zetten en dat is niet gebeurd. Daardoor hebben alle studenten hetzelfde tentamen gekregen. Het is een menselijke fout van een medewerker die normaal heel consciëntieus is”, zegt UM-woordvoerder Fons Elbersen.

Chatrooms

De UM stelt hard bewijs te hebben dat een aanzienlijk deel van de studenten heeft gefraudeerd door in chatrooms onderling te overleggen over de antwoorden. Het is volgens Elbersen echter onmogelijk te achterhalen wie zich eraan schuldig heeft gemaakt.

De UM komt de studenten enigszins tegemoet: wie bij tests eerder in het jaar voldoende bonuspunten heeft gehaald, mag het ongeldig verklaarde tentamen niet overdoen. Anderen, ook zij die zeker weten dat ze het tentamen eerlijk hebben gemaakt, kunnen herkansen in juli. Elbersen: „Bij het halen van een diploma moet de integriteit van de toetsing buiten kijf staan. Bij fraude hebben we helaas geen andere keus. Anders heeft dat invloed op de waarde van het diploma.”

Petitie

De studenten Luca Brablec en Jonathan Storm zijn een online petitie gestart tegen de maatregelen. Ze willen dat de UM uitzoekt wie er heeft gefraudeerd en anders overlegd over een alternatieve maatregel. „Wij hebben ook rechten. Studenten mogen geen nadelige gevolgen voor hun verdere studie ondervinden door een fout van de universiteit zelf”, stellen zij. Beiden hadden een 10 voor het ongeldige tentamen. Met dat cijfer hadden ze hun gemiddelde willen opkrikken. Omdat ze voor de eerdere tests voldoende bonuspunten hadden, mogen ze niet herkansen en telt de recente 10 niet mee. Ook vinden zij het onterecht dat de eerdere toetsen in het jaar nu veel meer waarde krijgen. „In het studiehandboek staat duidelijk dat deze toetsen niet verplicht zijn en dat het geen nadelige gevolgen heeft als je er niet aan deelneemt.”

De petitie was maandagavond door 61 studenten ondertekend. Brablec en Storm sluiten niet uit dat ze juridische stappen zetten als de UM hun niet tegemoetkomt.

Na de grootschalige cyberaanval rond Kerstmis en de lange studiestop als gevolg van corona is deze kwestie een nieuwe tegenslag voor de UM. Elbersen wil echter niet weten van een annus horribilis voor de universiteit. „Het heeft allemaal niets met elkaar te maken, het was drie keer domme pech.”