Publiek blijft weg bij eerste dag Thijs H.

Print
Publiek blijft weg bij eerste dag Thijs H.

Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

De eerste zittingsdag van de rechtszaak van Thijs H. heeft bijna geen publiek getrokken. In de speciaal ingerichte zaal van wijkcentrum het Ruweel in Maastricht zaten maandagochtend slechts vier bezoekers: twee studentes, een beleidsmedewerker van ggz-instelling Mondriaan en een kantoormedewerker van H.’s advocaat Serge Weening.

De rechtbank had dertig zitplaatsen op gepaste afstand van elkaar gecreëerd in de zaal. Daarnaast was er een videoverbinding - met soms haperend geluid - met de rechtbank tot stand gebracht en stonden er veiligheidsmensen om het bezoek in goede banen te leiden. Maar het aantal medewerkers bleek groter dan het aantal bezoekers.

Aanmelden was vooraf niet nodig, geïnteresseerden werden toegelaten volgens het principe ‘vol is vol’. „Zo gaat dat altijd bij een openbare zitting. Dus dan is het afwachten hoeveel mensen komen. En bestaat de kans dus dat er bijna niemand komt. De rechtbank vindt het belangrijk om aan de openbaarheid van de rechtspraak tegemoet te komen. Vandaar deze oplossing”, laat de communicatieafdeling van de rechtbank weten. De videoverbinding met het Ruweel blijft voorlopig gehandhaafd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen