Meer verkrachters veroordeeld in Zweden na wetswijziging

Print
Meer verkrachters veroordeeld in Zweden na wetswijziging

Afbeelding: Thinkstock

Het aantal veroordelingen voor verkrachting in Zweden is in twee jaar tijd met 75 procent toegenomen. De stijging volgt op een wetswijziging in juni 2018, toen het land de wettelijke definitie van verkrachting veranderde in seks zonder toestemming.

De Nationale Raad voor Misdaadpreventie zegt dat de stijging van het aantal veroordelingen, van 190 in 2017 naar 333 in 2019, aantoont dat de verandering een grotere impact had dan verwacht. ,,We waren verrast over de toename”, zei onderzoeker Stina Holmberg van de raad. ,,Het is een goed teken. Dit heeft geleid tot grote rechtvaardigheid voor slachtoffers van verkrachting.”

Vrouwenrechtenactivisten roepen andere landen op om het voorbeeld van Zweden te volgen. “Dit toont aan dat andere landen dit voorbeeld moeten volgen”, aldus Katarina Bergehed, beleidsadviseur vrouwenrechten bij Amnesty International. ,,Seksuele activiteiten moeten met toestemming worden uitgevoerd. Al het andere is verkrachting.”

De wet geldt voor alle seksuele handelingen, of het nu om een eerste date gaat, een langdurige relatie of om groepsseks. ,,De boodschap is simpel: je moet aan de persoon met wie je seks wilt, vragen of die het ook wil. Als je er niet zeker van bent, moet je het laten”, zei premier Stefan Löfven destijds bij de introductie van de wet.