Heerlen

Fusie maar met voorzichtige stapjes

Print
Fusie maar met voorzichtige stapjes

Vrijwilligers van het eerste uur van de nieuwe club. EIGEN FOTO

Heerlen / Hoensbroek -

Een fusie tussen twee clubs kent vele hobbels. Van loyaliteit naar de eigen vereniging toe tot angst voor het onbekende. Om nog maar te zwijgen over eventuele clubkleuren en een naam. Daarom pakken Heksenberg en NEC’92 uit Heerlen het voorzichtig aan.

De nieuwbakken voorzitter Henk Butink zoekt soms even naar de juiste woorden. Bewust afwegend welke zinnen hij formuleert. Hij weet als geen ander dat een fusie gevoelige snaren kan raken. Geen nodeloze onrust veroorzaken is het devies. Zo ook bij de fusie tussen zijn RKVV Heksenberg en NEC’92, die afgelopen maart zijn definitieve beslag kreeg. ,,Op 23 maart zijn de leden akkoord gegaan. De aktes zijn in maart bij de notaris gepasseerd. Ook de KNVB heeft zijn goedkeuring gegeven, dus we kunnen in september beginnen.”

Voorzitter

Butink wordt voorzitter van de club, die voorlopig Heksenberg-NEC gaat heten. Een goed voorbeeld stelt de preses, hoe de fusie wordt aangepakt. ,,We zijn het op hoofdlijnen, zeg dertig punten eens geworden. Dat staat in ons afsprakenoverzicht. Maar over naam, logo, en tenue laten we de leden komend seizoen beslissen. Dat vinden wij de goede weg. Voorlopig opereren we onder deze naam en een tijdelijk tenue. Er zijn genoeg fusies misgegaan door te snelle beslissingen waar de leden niet achter stonden.” Een handjevol was slechts tegen de fusie, stelt Butink tevreden vast. ,,Er is een hoge mate van loyaliteit. Daarom kijk ik met optimisme en perspectief vooruit.” De fusie snijdt aan meerdere kanten. Zo krijgt derdeklasser Heksenberg voor het eerst sinds 2013, toen de club door de gemeente van het oude complex werd verwijderd, eigen velden op sportpark Varenbeuk, waar NEC’92 al jaren voetbalt. Beide clubs lagen hemelsbreed twee kilometer uit elkaar.

400 leden

De nieuwe club in Heerlen-Noord krijgt zo’n vierhonderd leden. ,,We denken dat we door de nieuwbouw meer aanwas krijgen. En we hopen dat senioren die zijn weggegaan bij Heksenberg, weer zullen terugkeren omdat er nu wel eigen velden zijn. Een eigen identiteit opbouwen is van groot belang.” Voor NEC’92, dat in de vijfde klasse speelde, betekent het dat de talenten die er zijn op een hoger niveau kunnen gaan spelen. Samen hopen ze een robuuste, gezonde vereniging te worden. In 2024 moet er dan een groot feest worden gevierd als de club honderd jaar bestaat. ,,Dat is een mooie stip aan de horizon.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen