Johan Derksen: Ik heb totaal geen spijt van deze grap

Print
Johan Derksen: Ik heb totaal geen spijt van deze grap

Johan Derksen maakte maandagavond meteen duidelijk dat hij niet zijn excuses ging aanbieden voor de ‘grap’ die hij maakte over rapper Akwasi.

Maandagavond in een speciale Veronica Inside, die in het teken van racisme stond, opende de analist met een statement: ,,Ik bied mijn excuses niet aan. Ik trek het boetekleed niet aan en ik ga niet door het stof.”

Nadat Derksen een in de uitzending Akwasi in verband bracht met Zwarte Piet, werd hem van alle kanten racisme verweten. En de heren aan tafel namen eerst afstand van racisme, maar stelden even later ook dat ‘het in Nederland allemaal wel meeviel’. Het leidde tot een storm van kritiek, een boycot van de internationals en een oproep van bekende Nederlanders aan bedrijven en merken om niet meer rond het programma te adverteren.

,,Ik heb in de loop van de week het idee gekregen dat niet iedereen mijn grapjes kan waarderen”, opende Johan Derksen staand naast Wilfred Genee de uitzending. Om daar meteen aan toe te voegen: ,,Ik bied mijn excuus niet aan, ik ga niet door stof.”

Dialoog

Vervolgens als de heren aan tafel zitten legt Genee het format nog een keer uit, omdat er veel ‘nieuwe kijkers’ zullen zijn. Aan tafel zitten naast stamgasten René van der Gijp en Wim Kieft ook voormalig voetbalprof Dries Boussatta en advocaat Natacha Harlequin. Volgens Genee wilde er voor de rest niemand met een Surinaamse of Antilianse achtergrond aan tafel zitten. ,,Ik denk dat de dialoog altijd goed is”, geeft Harlequin als reden om aan te schuiven.

René van der Gijp geeft al snel aan niet mee te willen doen aan de discussie. Hij hoeft naar eigen zeggen niet overtuigd te worden. ,,Ik geef iedereen meteen gelijk. Ik doe liever over voetbal lullen. Ik voel niet de behoefte om mij daar heel erg mee te bemoeien.”

Harlequin wil vervolgens van Derksen weten waar de grap over Akwasi vandaan kwam. ,,Ik had nog nooit van Akwasi gehoord”, legt hij uit. ,,Op een plein riep hij op tot agressie en geweld. Toen mocht hij later bij Beau het in andere woorden herhalen zonder tegengas. Ik dacht: Hoe is het nou mogelijk dat hij die discussie kaapt. Toen heb ik heel cynisch geroepen is die Zwarte Piet niet Akwasi.” Wel benadrukt hij: ,,Ik heb totaal geen spijt van deze grap, ondanks dat het een verkeerde grap is.”

De drie zaten, anders dan anders, ook buiten de uitzending dit weekend al bij elkaar: in het huis van Derksen in Grolloo. De Snor was verrast door het bezoek van Genee en Gijp. ,, Er waren onderling ook nog wat spanningen. We zijn een maandje langer doorgegaan en achteraf hadden we dat beter niet kunnen doen, haha”, zei Genee in zijn radiouitzending.

Ook gebeurde er iets unieks: voor het eerst in de geschiedenis ontbrak een reclameblok. ,,Net als Studio Voetbal”, klonk het achter de schermen een tikje cynisch, een toon die past het programma als Bassie bij Adriaan. Maar de toon was anders. Ingetogener.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen