Verbod op smaakjes voor e-sigaret: ‘Producten zijn te verleidelijk’

Een vrouw rookt een elektronische sigaret met cannabissmaak. © AN

Het kabinet maakt een einde aan e-sigaretten met smaakjes zoals aardbei, mango, hazelnoot of marsepein. Alleen tabakssmaken gaan niet in de ban, zodat rokers de e-sigaret kunnen blijven gebruiken om te stoppen.

Edwin van der Aa

Het verbod op smaakjes moet e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer. Nu richten fabrikanten zich nog te vaak op de jeugdige doelgroep door vloeistoffen met hippe en aansprekende smaakjes te verkopen.

Blokhuis: ,,De nieuwe inzichten bevestigen dat de rookvrije generatie die er aankomt ook een e-sigaretvrije generatie moet zijn. Voor e-sigaretten met allerlei verleidelijke, exotische smaakjes is daarin geen plaats.” Deze producten zijn makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop.

Schadelijker dan gedacht

Het Trimbos-instituut concludeerde dit voorjaar dat e-sigaretten schadelijker zijn dan gedacht en dat de Nederlandse volksgezondheid het meest gebaat is bij ontmoediging. Het gebruik zou beperkt moeten worden tot mensen die het echt niet lukt om te stoppen met bewezen effectieve hulpmiddelen. Ook komen er steeds meer aanwijzingen dat de e-sigaret een opstapproduct is naar roken.

Eerder leverde RIVM-onderzoek al een lijst op van bijna 20.000 verschillende vloeistoffen voor de e-sigaret in 245 verschillende smaken. Onder het totaal aantal vullingen kwam de smaakbeschrijving fruit het vaakst voor, gevolgd door tabak, toetjes en menthol. Ongeveer twee derde van de vloeistoffen heeft een zoete smaakomschrijving.

De staatssecretaris schrijft verder aan het parlement dat hij voorstander is van een verbruiksbelasting op vloeistoffen voor e-sigaretten met en zonder nicotine. Blokhuis: ,,Het heffen van zo’n belasting op deze vloeistoffen vind ik zeer logisch en consistent.” Een beslissing hierover is echter aan het volgende kabinet.

Aan banden gelegd

Momenteel worden ook verhittingsapparaten voor tabak – zoals de IQOS - wettelijk aan banden gelegd. Het RIVM heeft aangetoond dat verhitte tabak schadelijk en verslavend is. Straks gaan voor deze apparaten dezelfde regels gelden als voor andere rookproducten, zoals sigaretten. Dat betekent onder andere de introductie van de leeftijdsgrens van achttien jaar en het uitstalverbod.

Het verbod op smaakjes voor de e-sigaret zal naar verwachting ergens in de eerste helft van 2021 ingaan, laat een woordvoerder van de staatssecretaris weten.

Overheidsmaatregelen tegen het roken

- Hulp bij stoppen met roken telt niet meer mee voor eigen risico sinds 1 januari.

- Stoppen met roken campagne voor het eerst in jaren weer in de lucht. Met grote klapper na de zomer.

- Accijnsverhoging met 1 euro per 1 april.

- Handhaving vanaf 1 april door de NVWA op het niet-roken in (voormalige) rookruimtes in de horeca.

- Verbod op mentholsigaretten, per 20 mei.

- Rookverbod uitgebreid per 1 juli met e-sigaret.

- Rookwaren per 1 juli uit het zicht bij supermarkten. Per 2021 bij andere verkooppunten.

- Schoolterreinen tot en met universiteitsterreinen per 1 augustus rookvrij.

- Neutrale verpakking van sigaretten per 1 oktober.

- Uitbreiding reclameverbod per 1 januari 2021 (nergens meer tabak op uithangborden of in etalages).

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal