Autoverzekering gemiddeld 6 procent duurder: jongere automobilist wordt het hardst geraakt

Print
Autoverzekering gemiddeld 6 procent duurder: jongere automobilist wordt het hardst geraakt

Wie tussen de 18 en 24 jaar oud is betaalt maar liefst 70 procent meer voor een autoverzekering Afbeelding: RV

Autoverzekeringen zijn vorig jaar gemiddeld 6 procent duurder geworden. Jonge automobilisten tussen de 18 en 24 jaar werden opnieuw het hardst geraakt door de verhogingen. Vorige maand betaalden zij een gemiddelde jaarpremie van 1.656 euro. Dit is bijna 680 euro meer dan de gemiddelde premie voor alle leeftijden, oftewel een verschil van 70 procent.

De gemiddelde jaarpremie voor een autoverzekering (voor alle leeftijdsgroepen) steeg afgelopen jaar met 6 procent. Vorige maand bedroeg deze jaarpremie gemiddeld 977 euro. Dat is 56 euro meer dan een jaar geleden, toen de gemiddelde premie op 921 euro lag. ,,Een forse toename”, zegt Suzan Samson van vergelijkingssite Independer. ,,De premiestijging bij jongeren ligt procentueel op nog geen 5 procent. Maar omdat het premiebedrag voor deze groep al zo hoog lag, gaat het wel om veel meer geld. En uiteindelijk voel je bedragen in je portemonnee en geen percentages.”

Ervaring

Jongeren hebben minder rijervaring. Daarom beschouwen verzekeraars hen als een grotere risicogroep, en dat verrekenen zij in de premie. In de afgelopen vijf jaar zijn àlle autobezitters gemiddeld bijna 300 euro meer premie gaan betalen voor hun verzekering: een stijging van bijna 44 procent. In mei 2015 lag de gemiddelde jaarpremie op 679 euro en in mei 2020 dus op 977 euro. Maar de jongerenpremies stegen in vijf jaar met gemiddeld 54 procent van, 1.075 euro naar 1.656 euro. Een verschil van 581 euro. Het laatste jaar stegen de jongerenpremies gemiddeld met bijna 80 euro. Samson: ,,Deze prijsstijgingen drukken extra op jongeren die het financieel toch al zwaar hebben. Dit blijkt uit recent Nibud-onderzoek.” De groep 65-plussers heeft gemiddeld met de minste premiestijgingen te maken. Het laatste jaar steeg hun premie gemiddeld 25 euro. Betaalden zij vorig jaar mei een gemiddelde jaarpremie van 588 euro, in mei dit jaar is dat 613 euro.