Impassant

‘Onze-Lieve-Heer was van iedereen, Sint-Jan was uitsluitend van ons, Limmelaars’

Print
‘Onze-Lieve-Heer was van iedereen, Sint-Jan was uitsluitend van ons, Limmelaars’

Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren -

COLUMN - Vandaag eindigt het aspergeseizoen. De knieën en ruggen mogen gestrekt: de witte scheuten worden niet langer gestoken. Geldt dat ook voor groene en paarse asperges? Zou het niet weten: de kalender van Moeder Natuur heb ik nooit leren lezen. Wanneer mogen we de eerste zwaluw verwachten? In welke maand moeten de druivenplukkers hun plunjezak over de schouder slaan en richting Frankrijk liften? Geen idee! Elk geleerd feitje over de natuur is het volgende jaar alweer vergeten.

Waarom ik dan wél weet dat vandaag het aspergeseizoen afloopt: omdat het de naamdag van Johannes de Doper is! Wordt natuur aan cultuur gekoppeld, dan wil het wel lukken met iets te onthouden. Ik durf niet te beweren dat ik alle duizend katholieke heiligen en hun sterfdatum ken, maar Johannes de Doper, Sint-Jaan, 24 juni, is een makkie. Want ik ben van Limmel, meneer. Niet van geboorte, wel grootste deel van de jeugd doorgebracht. Waarvan de eerste helft in het teken van de kerk stond en de tweede helft niet. De omslag van missaal naar meisjes en muziek ging geruisloos. Geen vechtscheiding, voor de meesten van ons. Gewoon, ieder ging zijn eigen weg, het geloof en wij. Duizendmaal liep, fietste of brommerde je langs de kerk en dacht: dat was toen. Herdertjesmis, kruisweg op Goede Vrijdag, alles prima. Het lof vonden we teveel van het goeie, maar nogmaals: geen spijt, geen wrok.

Alleen jammer van onze parochieheilige Sint-Jan. Onze-Lieve-Heer was van iedereen, Sint-Jan was uitsluitend van ons, Limmelaars. In Nazareth, om maar wat te noemen, hadden ze Antonius van Padua. Nou ja. Een middeleeuwse Italiaan met een kale kop! Had die ooit Jezus een kan met water over zijn hoofd mogen gieten? Nee, dat wilden we ook maar zeggen. Sint-Jan was en bleef onze heilige mascotte. Een vriend en voorbeeld voor het leven.

Sint-Jan: hij kondigt aan, staat met zijn voeten in de Jordaan en zegt wanneer we moeten stoppen met asperges steken. Ik eindig met een strofe van een ode aan de asperge van de Helmonds-Maastrichtse dichter Hans van de Waarsenburg (1943–2015):

“Koningin van de duisternis, langzaam

Scheurt je rijk. In de ochtendnevel

Word je terechtgesteld, door lust geveld.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen