Oetgesjtreke

‘Hebben ze bijna 45 jaar voor een natuurlijke omgeving geknokt, blijkt het gras (of: gas?) bij de buren toch weer groener te zijn’

Print
‘Hebben ze bijna 45 jaar voor een natuurlijke omgeving geknokt, blijkt het gras (of: gas?) bij de buren toch weer groener te zijn’

Afbeelding: De Limburger

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

COLUMN - Ik heb altijd al wat gehad met groen. Zo vind ik het heerlijk om tot rust te komen met een wandeling in het groen van een natuurlijke omgeving, die rondom mijn woning gelukkig nog volop te vinden is. Die woning ligt overigens, waarschijnlijk toevallig, aan de Groenstraat. Ook ben ik al bijna 50 jaar lid van een voetbalclub die zijn kunsten vertoont in het groen en wit. Verder volg ik sinds de jaren ‘80 van een afstandje, de schermutselingen in het nabij gelegen buurtschap, waar het comité Graetheide Groen het fraaie akkerbouwgebied tussen bebouwing, kanaal, autoweg en Chemelot groen wil houden. Natuur versus industrie.

Wat dat laatste betreft zijn er in de buurt wat ontwikkelingen op weg naar een groenere economie. De gemeente heeft groen(!) licht gegeven voor deelname van een particulier bedrijf aan het dure Groene Net. Dat Net wordt voor een groot deel gevoed vanuit de biomassacentrale in Sittard waar groenafval opgestookt wordt tot energie. Mooi, maar als er te veel vraag is moet er in de USA groen gekapt worden om de kachel aan het branden te houden.

Ook lees ik grootse berichten over Chemelot, dat zelfs het groene hart van Limburg wil gaan worden. Ik denk dat ze op de Graethei van hun geloof af zijn gevallen toen ze dat lazen. Hebben ze bijna 45 jaar voor een natuurlijke omgeving geknokt, blijkt het gras (of: gas?) bij de buren toch weer groener te zijn. Ik weet niet of die van de Hei daar echt blij van worden. Ze worden momenteel immers al ingeblikt door het breder wordende Julianakanaal, zodat er steeds grotere diesel-duwbakken langs kunnen ronken.

Aan de overkant worden de ondergrondse DSM-leidingen al verlegd zodat ze niet langer in de weg liggen voor de extra rijstroken van de A2. Straks krijgen ze er, in het kader van klimaatneutraal chemie maken, ook nog eens een berg afval van 20 miljoen huishoudens bij. Gebracht door files aan vrachtwagens en met scheepsladingen vol, zal die waarschijnlijk op Graetheide komen te liggen, want ergens anders is er geen plaats voor.

Ik kan me nog een zomerse fietstocht naar Roermond herinneren in de jaren ‘80, waarbij ik langs de vuilnisbelt kwam bij Montfort. Ik weet niet van hoeveel gezinnen, maar het was een hoop en het stonk en het zag er niet fraai uit. Inmiddels 35 jaar later is de boel afgedekt en is het een golvend groen landschap alsof er niets gebeurd is. Dat is denk ik niet direct wat ze hier bedoelden bij Graetheide Groen. Want tot 2050 zal het er waarschijnlijk inderdaad erg groen worden, van al die dikke groene vliegen die op het afval afkomen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee